Halloween er ferdig, men klokken er flyttet, og mørket kommer tidligere, derfor er det fortsatt på plass med en påminnelse om å bruke den "lille livredderen"

I fjor ble 33 fotgjengere og syklister skadet i trafikken i Nordland. Nå blir det tidlig mørkt og risikoen for ulykker øker. Bruker du refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent!

De siste fem årene har i gjennomsnitt 30 fotgjengere mistet livet hvert år, og rundt 90 fotgjengere blitt alvorlig skadet i Norge. Mange av disse ulykkene skjer i mørket og bare fem prosent av de skadede brukte refleks. (Kilde SSB og Trygg Trafikk)

- Vi må anta at det i tillegg er stor mørketall av skader som ikke blir rapportert inn, sier informasjonsansvarlig i Gjensidige, Pål Rune Eklo.

Mørketid

Klokken er skrudd en time tilbake, sommertiden er slutt og plutselig er det mørkt.

- Mens voksne i stor grad passer på at barna bruker refleks, glemmer de ofte seg selv. Fotgjengere har lett for å tro at når de ser bilen, ser bilføreren deg. Slik er det ikke, sier Pål Rune Eklo i Gjensidige. Uten refleks er det nesten umulig for billisten å se deg.

Refleks redder liv

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med 85 prosent ved bruk av refleks. Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold. Dette betyr at en bilfører som kjører i 50 km/t, kun har ca 2 sekunder å reagere på før det smeller.

- Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand, dette gir tilstrekkelig med tid for bilføreren til å reagere og avpasse farten. Disse ekstra sekundene er nok til at bilføreren har tid til å reagere og liv kan reddes, sier Eklo.

Veien som treningsarena

Han har inntrykk av at de som bruker veien som treningsarena, enten det er til mosjonering, jogging, sykling eller rulleski, er oppmerksomme på hvor viktig det er å synes godt i trafikkbildet. Problemet er å huske refleksen når vi "bare" skal en svipptur til naboen, eller en kjapp tur på butikken.

- En annen ting folk bør være oppmerksomme på er at som alt annet blir også reflekser gamle. Refleksbånd på klær og refleksvester mister sin refleksjonsevne ved gjentatt vasking. Vi råder derfor alle til å bytte ut de gamle refleksene ca. hvert tredje år, avslutter Eklo.