Leserspørsmål: Naboens småbusker har vokst til 'skog'. De står en meter fra min tomtegrense, og har ingen annen praktisk verdi enn å forsure naboskapet. Buskene er ikke trimmet siden de ble plantet på 70-tallet, og var ment som en hekk. Nå er de sikker 5-6 meter høye og hindrer utsikt. Kan jeg hugge buskene ned hvis de strider med loven?

Svar fra advokat Torkel Johnsen: Jeg vil ikke anbefale selvtekt. I 1977 ble en mann dømt til å betale kr. 100.000,- i erstatning for å ha fjernet naboens trær uten tillatelse.

Naboloven har et forholdsmessighetsprinsipp (1/3) hvor trær 1 meter fra tomtegrensen ikke skal være høyere enn 3 meter. Dette er ingen absolutt regel, og man vurderer viktigheten for naboen mot ditt behov for å få trærne fjernet. Er de uten betydning for naboen, men hindrer din utsikt og tilgang på sol, kan det være mulig å få medhold. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor smertegrensen går, men dette må i alle fall fremstå som en klar ulempe for deg.

Hvis du er plaget av grener eller røtter som strekker seg inn på din eiendom, kan du ha rett til å kutte disse i nabogrensen.

Ved konflikt har du dekning av advokatutgifter på din boligforsikring. Ta med deg avisen over til naboen og spør om hans trær kanskje står for tur.

Har DU spørsmål til advokat Torkel, kan du sende dem til hans epost: torkel@advokattj.no.