Slik promoteres og selges norsk klippfisk på kjøpesentre i Lisboa. Foto: Privat

I lokalmediene i Vesterålen og Lofoten har vi i mange år konkurrert om både "Kaffetorsken" og "Konjakktorsken" når skreien har ankommet våre farvann.

I fjor lanserte også VOL sin versjon av konkurransen, nemlig "Chartertorsken". Blant alle innsendte bilder av skrei på over 20 kilo, landet i Vesterålen, ble det på tampen av skreisesongen trukket en heldig vinner av en reise for to.

Det var Myre-fiskerne Stein Ronny Vornes og Martin Arne Reinholdtsen ombord MK Vornesværing som stakk av med seieren i fjorårets konkurranse. Da kompanjong Reinholdtsen ikke hadde anledning til å reise, tok Vornes med seg kjæresten Caroline Elly Lassesen på tur.

Weekend i Lisboa

Portugiserne elsker norsk klippfisk, og er det viktigste markedet for norsk torsk. Det var noe av årsaken til at VOL, Norges sjømatråd og reisebyrået Berg-Hansen valgte å sende vinneren av Chartertorsken 2014 til den portugisiske hovedstaden Lisboa.

– Vi hadde en veldig bra tur, forteller Vornes.

I desember reiste han og kjæresten på weekend til Lisboa.

– Stor interesse for norsk fisk

Én av dagene hadde de selskap av en representant fra Norges sjømatråd, som viste de rundt i byen og kunne fortelle mer om portugisernes forhold til norsk fisk.

Vornes forteller om kjøpesentre og markeder som bugnet av norsk bacalhau. Om møtet med en fullskalaversjon av fiskekjøper Ingvard Lorentzen i Brensholmen, og vegger dekket av bilder med nordnorske motiver.

– På kjøpesentrene hadde de store boder bare med norsk klippfisk. Interessen for norsk fisk var svært stor, spesielt i juletider da vi var der. Jeg fikk nesten inntrykk av at de ikke fikk nok norsk fisk, og at vi kunne solgt mye mer, sier han.

– Vi ble imidlertid fortalt at islenderne har bedre kvalitet på fisken enn Norge, mens vår fisk er billigere, sier han.

Vil vinne i år også

Vornes forteller at det var artig å oppleve hvor fisken han tar over ripa i Egga, havner til slutt. I butikker langt sør i Europa, i portugisiske hjem og på de fineste restauranter.

– Vi ble invitert på en bedre restaurant, og der ble det selvfølgelig servert torsk. Nydelig, sier Vornes.

– Portugiserne er veldig nøye med at når de setter gaffelen i fisken, skal du se flakene i fisken. Det har jeg ikke tenkt over, sier han.

– Blir dere med på Chatertorsken i år?

– Klart det! Vi har allerede fått mange "storinger", så nå venter vi bare på at konkurransen skal bli lansert.

Hva tror du forresten fiskeren fra Myre gjorde da han selv fikk velge program for dagen i den portugisiske hovedstaden? Han dro til et av Europas største akvarium og så på fisk.

Vil du være med i årets Chartertorsk-konkurranse? Les mer her.