Til tross for at antall bilinnbrudd går ned på årsbasis, er førjulstiden en periode med mange innbrudd i biler parkert ved gravlunder og kjøpesentre. – Stress ned og ta med verdisakene når du forlater bilen, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det har de siste årene vært en jevn nedgang av innbrudd i bil. Noe av forklaringen er at flere biler er utstyrt med alarm og at flere har fått med seg budskapet fra politiet «tøm bilen før tyven gjør det.»

- Dessverre gjelder ikke den gode utviklingen i desember. Vår erfaring viser at alle bør være spesielt oppmerksomme når de parkerer bilen på parkeringsplasser ved kjøpesentre i disse dager, samt ved gravlunder i dagene rett før julaften, sier Engebretsen.

Derfor er det viktig å ikke la fristende julegaver og andre verdifulle ting ligge synlig når du forlater bilen. I en stresset førjulstid kan lett bli distrahert og glemme alle detaljer. Det vet utspekulerte tyver å utnytte.

- Du må være smart og sørge for at det er du og ikke tyven som kommer hjem med julegavene du har kjøpt. Et godt tips når du er ute på handletur og må forlate bilen, er å plassere julegavene i bagasjerommet og dekke det til med bilens bagasjetrekk. Vesker, lommebøker og mobiltelefon må du alltid ta med deg, avslutter Engebretsen.