Bare 26 prosent av norske bileiere lar profesjonelle gjøre jobben, mens 12 prosent får hjelp fra familie eller venner. Det viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Biltema.

– Det er overraskende at så mange skifter selv, særlig med tanke på at det har kommet så mange aktører som gjør det for en billig penge. Men det billigste er helt klart å legge om selv. God trening er det også, i tilfelle du punkterer, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema.

I hovedstadsområdet er det bare 47 prosent som skifter selv.

– Det er ikke er like hyggelig å gjøre dette ute i gaten som på egen tomt eller gårdsplass. I byene er det dessuten stor konkurranse og mange muligheter for billig dekkskifte, sier Fredriksen.

Ser an været

På Vestlandet skifter hele 72 prosent dekkene selv, i Trøndelag og Nord-Norge 69 prosent, på Østlandet ellers 62 prosent og på Sørlandet 52 prosent.

Høsten har så langt vært uvanlig mild. Biltema-sjefen tror at mer enn halvparten ennå ikke har lagt om til vinter- eller piggdekk.

– Mange ser an været. Dessuten er det en betydelig andel som aldri lærer og venter helt til det snør, sier Tommy Fredriksen i Biltema.