- En klassiker er de hyggelige britene som går rundt og tilbyr deg asfaltering av oppkjørselen. De er kjent fra flere deler av Norge, og er nærmest for et vårtegn å regne, sier Torgeir Øines, regiondirektør ved Forbrukerrådet i Nordland.

Typisk for mange av håndverkerne som kommer på døra, er at de vil ha betalt på forhånd. De utfører jobben som de skal, men når du oppdager feil i etterkant, er de som sunket i jorda. Er du enda mer uheldig, møter du rene svindlere hvis eneste utførte tjeneste er å ta imot pengene fra deg.

Tenk deg godt om

- Du bør derfor tenke deg godt om før du slår til når håndverkerne banker på døra. Ikke la deg presse. Sjekk på internett, med andre håndverkere, og be om referanser, sier regiondirektøren.

Sjekk på nettet om firmaet, eller håndverkeren, er registrert i handlehvitt.no eller oppført i enhetsregisteret i Brønnøysund. Finner du ikke noe informasjon om selskapet eller håndverkeren, bør du styre unna.

- Du bør også alltid ta en sjekk i markedet og se om andre håndverkere kan gjøre den samme jobben til en bedre pris. Du kan bruke et nettbasert anbudstorg, eller ta en ringerunde til lokale håndverkere, sier Torgeir Øines.

- Det er blitt vanlig å spørre om referanser. Det kan du også gjøre, men husk at det kan være svigerinna du snakker med, legger han til.

Angrerett ved dørsalg

Kommer en håndverker på døra, banker på uoppfordret og tilbyr sine tjenester har du angrerett. Den er på fjorten dager fra du har fått angrerettskjema og alle opplysninger om tjenesten du har bestilt. Har du ikke fått disse opplysningene eller angrerettskjema, vil du ha rett på forlenget frist.

Få det på papiret

- Lag alltid en skriftlig kontrakt når du bestiller arbeid av en håndverker. Da vil du stå sterkere dersom dere blir uenige, sier Torgeir Øines.

Få med alt som er viktig for deg i kontrakten. Hva som skal utføres, hvordan det skal skje, når det skal være ferdig, hvor mye det skal koste og når du skal betale. Det bør også komme frem om det er gitt en fast pris, eller om det er et overslag.

- Håndverkertjenesteloven har regler for hvordan betaling skal skje, men det beste er å få det på papiret, sier regiondirektøren.

Ikke betal på forhånd og bruk bank

- Ikke betal på forhånd og unngå depositum. Du kan betale underveis, men betal aldri alt før du ser at jobben blir gjort tilfredsstillende, sier regiondirektøren.

Husk å betale over bank. For det første får du en kvittering for arbeidet, men du slipper også å kunne havne i fengsel fordi håndverkeren ikke betaler moms. Håndverkertjenester over 10 000 kroner skal betales gjennom bank for å forhindre svart arbeid.

Hvis oppdraget faller i fisk og du ikke blir enig med håndverkeren, kan Forbrukerrådet hjelpe deg.

- Våre rådgivere er eksperter i håndverkertjenesteloven som meglere og saksforberedende organ for Forbrukertvistutvalget. Der får du saken avgjort ved et vedtak som gjelder som dom, slik at lensmannen eller namsfogden kan ta affære, dersom vi ikke får løst saken for deg på forhånd.

Gode råd når håndverkeren banker på døra:

· Tenk deg godt om - ikke la deg presse

· Du har angrerett ved dørsalg

· Sjekk med handlehvitt.no og Brønnøysundregistrene

· Be om referanser

· Ikke betal på forhånd, og unngå depositum

· Bruk alltid kontrakt

· Betal over bank

- Følger du våre råd, er det stor sjanse for at håndverkerbesøket blir en hyggelig opplevelse, sier Torgeir Øines, regiondirektør ved Forbrukerrådet i Nordland.