Mandag 17. november ble veien mellom Bleik og Andenes stengt på grunn av ras. Det førte til en ny hverdag for de mange bleiksværingene, som pendler til og fra Andenes for å komme til jobb og skole.

En av disse er Elise Marie Madsen, som går andreåret ved Andøy videregående skole.

Opptil tre timer lenger

– Siden raset har bussturen til skolen tatt cirka 1,5 time hver vei. Normalt er turen unnagjort på mellom 10 og 20 minutter, sier hun, og forteller at det både har gått utover fritidsaktiviteter og nattesøvnen.

– Når man ikke er hjemme fra skolen før halv seks, så blir det til at man ikke kan delta på aktiviteter på Andenes. Alternativet hadde vært å være igjen etter skolen, men da hadde jeg ikke kommet meg hjem til Bleik, sier Elise. Hun har siden raset pendlet hver dag. Det har betydd en mye tidligere start på dagen enn vanlig.

– Nå må jeg stå opp klokka seks, så det har blitt litt for lite søvn den siste uken. Den eneste fordelen er at man med en så lang skolevei kan sove litt på bussen, sier hun med et smil.

– Ikke helt trygg

– Føler du at veien vil være trygg når den nå åpner igjen?

– Jeg tror ikke den vil være helt trygg å kjøre på, så de burde kanskje gå videre med tunnel-planene. Personlig tror jeg kanskje ikke en tunnel gjennom fjellet er løsningen, men heller et rasoverbygg over den eksisterende veien, sier hun.

– Vil du være nervøs når du igjen kan kjøre gjennom Klæva?

– Kanskje ikke nervøs, men om sommeren så bruker jeg å sykle eller gå til jobb på Andenes. Man blir kanskje litt mer forsiktig med det, for med bil er man tross alt forbi området i løpet av noen sekunder, sier Elise. Hun gleder seg til veien åpner igjen.

– Det skal bli godt å slippe å kjøre så langt for å komme til Andenes, sier hun.