– At så mange sier de har opplevd farlige situasjoner i trafikken fordi de har vært trøtte, er meget urovekkende, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

Like farlig som promille

Forsikringsselskapet står bak en undersøkelse som viser at 47 prosent av bilistene i Nordland har opplevd farlige situasjoner i trafikken på grunn av trøtthet. For menn er tallet 57 prosent, mens for kvinner 36 prosent.

– Begynner du å glippe med øynene må du stoppe så fort som mulig. Å være trøtt kan være like farlig som å kjøre med promille, og er forbudt, advarer Eklo.

Toppen av isfjellet

Gjensidige sier de årlig får inn mange forsikringssaker der bilister har sovnet, men de tror at det som meldes inn bare er toppen av isfjellet.

– Det sitter langt inne for mange å innrømme at de sovnet bak rattet, og derfor har trolig langt flere ulykker årsak i dette enn hva statistikken sier, sier Eklo i pressemeldingen.

Trøtthet har vært medvirkende årsak til 14 prosent av dødsulykkene i trafikken i Norge de siste 10 årene, ifølge Statens Vegvesen.

– Hvis du først har blitt trøtt er det bare to ting som hjelper; bytt sjåfør eller stopp og sov. Alt annet er å lure seg selv, avslutter Eklo.