KomRev NORD la frem noen av funnene under onsdagens kommunestyremøte. Der konkluderes det med at kommunen i flere av de undersøkte anskaffelsene har brutt sentrale bestemmelser om konkurranse og etterprøvbarhet i regelverket om offentlige anskaffelser.

Motstridende opplysninger

Ifølge rapporten har flertallet av anskaffelser som er undersøkt, blitt gjennomført innen teknisk etat. Mens samtlige av de anskaffelsene er kunngjort, er til gjengjeld bare en som er kunngjort nasjonalt. Regelverket stiller nemlig krav om kunngjøring i hele EØS-området.

–  Vi finner videre at kunngjøringene for samtlige av anskaffelsene fra teknisk etat er gjort med henvisning til feil del av regelverket og/eller har motstridende opplysninger i konkurransedokumentene om hvilken del av regelverket og/eller hvilken anskaffelsesprosedyre som legges til grunn.  For samtlige av de undersøkte anskaffelsene fra teknisk etat er kommunens opplysninger om tildeling kriterier ikke entydige i konkurransedokumentene. Dette innebærer at det ikke er mulig for leverandører å vite hvilke kriterier som legges til grunn for valg av leverandør, står det å lese i rapporten.

Medisinsk forbruksmateriell

Et av de mest alvorlige eksemplene i rapporten er at det innenfor helsesektoren ble foretatt direkte kjøp av medisinsk forbruksmateriell fra en leverandør for beløp på 900.000 kroner, både i 2014 og 2015.

–  Dette må anses som brudd på anskaffelsesregelverkets grunnleggende krav om konkurranse. For den andre utvalgte anskaffelsen innenfor helse -og sosial; arbeid som ble utført på heisen på Bøheimen, la kommunen til rette for konkurranse ved å kontakte flere leverandører, heter det i rapporten.

På bakgrunn av funnene anbefales det at Bø kommune iverksetter tiltak for å sikre etterlevelse av regelverket om offentlige anskaffelser og sikrer at anskaffelser fra nå av gjennomføres i tråd med gjeldende prosedyrekrav.

- Kan være personavhengig

Leder av kontrollutvalget, Arne Andersen, uttalte at hendelsene i rapporten har funnet sted før hans tid i komiteen. Han synes likevel det er pussig at regelverket er oppfylt i noen tilfeller, men ikke i andre.

–  Hvorfor er det slik? Det kan være personavhengig. Det er flere personer som har gjennomført anskaffelsene. Flere av dem har ulik grad av kunnskaper, sier han.

Utfordringer

Rådmann Gundar Jakobsen understreket at Bø kommune ikke har en egen innkjøpsavdeling, noe som kan føre til utfordringer i når det gjelder håndtering av kommunens anskaffinger.

–   Flere personer, som har mange andre oppgaver, også må jobbe innenfor innkjøp, noe som ikke er en gunstig situasjon. Det må vi se på hvordan vi skal løse, sier han.

–  Vi beklager at vi ikke har hatt medisin ute på anbud, men vi har handlet hos en lokal grossist. Men vi mener at vi ikke har tapt penger på dette, fortsetter han.

Flere grep

Jakobsen mener det er flere grep kommunen kan ta for å bli bedre på å forvalte offentlige anskaffinger.

- Vi kan kjøpe regnskap eller anskaffe egne folk. Den løsningen vi har hatt til nå, har til en viss grad fått konsekvenser. Vi ønsker å gjøre noe med dette og har en person på teknisk vi vil bruke i den forbindelse. Vedkommende har utdanningen innen Doffin, sier han.

Britt Unni Willumsen i Venstre sa at dersom man leser rapporten uten å gå inn i detaljene, kan det nesten gå på tillitten løs.

–  Dette er ikke bra og noe vi er nødt til å ta tak i, slo hun fast.