Foto: Knut Ivar Aarstein

Mandag 14. november er det Verdens diabetesdag, og NAF, sammen med Diabetesforbundet, oppfordrer alle til å feire denne dagen med en test som viser hvor stor eller liten risikoen er for å utvikle type 2- diabetes de neste ti årene.

Uten riktig medisinering og/eller riktig kosthold, kan du være en fare for trafikken. Høyt eller svingende blodsukker kan virke inn på både synet og konsentrasjonsevnen og gjøre personer med diabetes uegnet til å kjøre bil.

Symptomene er mer vage ved type 2- enn ved type 1- diabetes, og man kan derfor gå med type 2- diabetes i flere år uten å vite det. Er du slapp, sliten og tørst bør du ta symptomene på alvor når du skal ut og kjøre bil.

Test din diabetesrisiko her: www.diabetesrisiko.no

- Rundt 350.000 nordmenn har type 2-diabetes. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med type 2- diabetes er firedoblet de siste 50 årene. Hvert år får anslagsvis 6000- 7000 nordmenn diagnosen type 2-diabetes, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

Stadig yngre mennesker får type 2-diabetes, men det rammer for det meste personer fra 40 års alderen og oppover.

Kan få dobbelt syn For lavt eller for høyt blodsukker kan gi både synsforstyrrelser og nedsatt konsentrasjonsevne. Reaksjonsevnen kan bli tregere, og dette påvirker igjen kjøreevnen.

- Det handler om planlegging, og kanskje bare ha en kjekspakke i hanskerommet eller ta med seg et eple i hånden. Har du fått diagnosen, vil du også ha med deg et apparat for å måle blodsukkeret ditt når du setter deg i bilen. Personer med diabetes kan ta førerkort for både bil og motorsykkel, det er bare andre forholdsregler som gjelder, avslutter Sagedal.