I F-sak 111/11 vedtok Øksnes Formannskap å legge til rette for videre utbygging av bredbånd ved hjelp av fiber. De prioriterte områdene var Myre/Strengelvåg/Klo/Stø med tillegg av Gisløy og Instøy. Dette er områder hvor Fylkeskommunen og Kommunen ikke har bidratt økonomisk til utbygging av bredbånd tidligere.

Kommunen har vært i flere møter med bedrifter på Stø, samt beboerforeningene Langenes Vel på Stø og Strengelvåg Vel. Det fremkommer et behov og sterkt ønske om økt kapasitet og kvalitet som oppnås gjennom en fiberutbygging. For bedriften Gunnar Klo AS er det helt nødvendig med et stabilt nett med høy kapasitet for å etterkomme dagens krav til øyeblikkelig rapportering, samt kundekontakt. Fra reiselivsbedriften Arctic Whale Tours AS settes det store krav til bredbåndet som arbeidsredskap for markedsføring, kundekontakt og booking. På strekningen Strengelvåg - Stø finnes i tillegg 15 – 20 mindre bedrifter utenom fiskeflåten på Stø. På Strengelvåg ligger skole og barnehage. For skolen er det viktig med et stabilt nett, bl.a. i forhold til avvikling av nasjonale prøver.

Det er fra Kommunens side holdt jevnlig kontakt med Fylkeskommunen v/Næringsavdelingen over lengre tid med bl.a. oversendelse av opplysninger om privat næringsaktivitet, off. behov og pot. brukere generelt i det prioriterte området.

Den 16.10.2012 ble det avholdt et møte mellom Nordland Fylkeskommune v/Næringsavdelingen, Vesterålskraft Bredbånd AS og Øksnes kommune for å se nærmere på en mulig realisering. Det er Nordland Fylkeskommune som innhenter anbud på en utbygging som består av både fiberlegging og innholdsprodukter. Man kom fram til flg. mulige skisse på finansiering med bakgrunn i en stipulert utbyggingskostnad på 14 mill. kr.

Nordland Fylkeskommune (50 %) kr 7.000.000,-

Utbygger kr 6.000.000,-

Øksnes kommune/lokalt næringsliv kr 1.000.000,- = kr 14.000.000,-

Fylkeskommunen vil i mars 2013 få oversikt fra KRD over tildeling av midler til bredbåndsutbygging i 2013. Midler til denne aktuelle utbygginga må bevilges fra nevnte tildeling. Dersom Vesterålskraft Bredbånd AS kommer i posisjon som utbygger kan de ut fra stipulerte kostnader og risiko bidra med 6 mill. kr. Det ble antydet en mulighet for at man allerede medio desember d.å. kunne gå ut med en forespørsel i DOFFIN mtp. en utbygging neste år.

Det er ikke utarbeidet forslag til vedtak fra administrasjonen til morgendagens formannskap i Øksnes.