Kommunen jobber nå med å finne en midlertidig løsning for skole- og barnehagedrift på Innlandet.

– Vi har nettopp fått rapporten fra Byggteam Hadsel og vedtaket til kommuneoverlegen. Det viktigste for oss nå er å ivareta barn og ansatte fremover og sikre et forsvarlig tilbud etter 27. mars, sier kommunedirektør Janne Kankaala i ei pressemelding.

Kommunedirektør, oppvekstsjef og teknisk sjef er tirsdag kveld til stede på Samarbeidsutvalgs-møte på Innlandet for å drøfte det alvorlige vedtaket med representanter for foreldre, elever og ansatte ved skolen.

Stengingsvedtak

Vedtaket til kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin er datert 14. februar og slår fast at:

  • Bassenget skal ikke brukes før konkluderende undersøkelser av stabilitet og trygghet i konstruksjonen er gjort.

  • Gymsalen kan brukes til kortere opphold som ved kroppsøving eller fritidsaktiviteter etter skoletid.

  • Bygget skal ikke brukes til drift av skole, barnehage eller andre aktiviteter som medfører varig opphold, etter 27. mars.

– Innlandet skole bærer preg av manglende vedlikehold og slitasje. Det er i samtlige fagrapporter påpekt en rekke byggetekniske forhold som vil kreve utbedring av betydelig omfang, herunder drenering, vinduer og skjevheter i konstruksjon, skriver kommuneoverlegen i oppsummeringa av vedtaket.

– Den nyeste rapporten viser at tilstanden er uoversiktlig og under forverring. Det er ikke lenger mulig å garantere at ikke byggets tilstand vil utgjøre en helsefare for elevene, fortsetter han.

Vedtaket er hjemlet i forskrift om miljørettet helsevern § 16, 2. ledd jfr. Folkehelseloven § 19.

Kommunedirektøren: – Svært alvorlig

– Et stengingsvedtak er svært alvorlig. Det innebærer at det ikke er helse- eller sikkerhetsmessig forsvarlig for barn eller ansatte å holde til i bygget. Vi må forholde oss til vedtaket og har fått seks uker på å få på plass en midlertidig løsning for resten av skoleåret, sier Kankaala.

Kommunedirektøren drøfter saken med Samarbeidsutvalget (SU) ved skolen tirsdag den 14. februar. SU består av representanter fra foreldre, elever, undervisningspersonale og representanter fra kommunen. Saken blir så drøftet i Arbeidsmiljøutvalget den 15. februar. Videre vil kommunestyret bli orientert den 16. februar.

Rapport bestilt av kommunestyret

Bakgrunnen for vedtaket til kommuneoverlegen er en ny bygningsteknisk rapport utført av Byggteam Hadsel. Den viser ytterligere forverring av tilstanden på Innlandet skole.

Rapporten ble bestilt etter at kommunestyret i desember 2022 ba kommunedirektøren «innhente ekstern utredning av et firma som ikke har vært involvert tidligere».

I vedtaket legges følgende konklusjoner fra rapporten til grunn:

  • Selv om det brukes ti millioner på bygget vil det ikke være i nærheten av å kunne godkjennes til bruk som skole og/eller barnehagebygg.

  • Selv de mest grunnleggende tiltak for videre bruk av bygget er nå så omfattende at de vil utløse krav om oppgradering til Tek17.

  • Tilstanden er uoversiktlig og under forverring.

Det har lenge vært kjent at skolebygget på Innlandet er i dårlig forfatning og flere løsninger har vært foreslått for kommunestyret. Kommunens tilsyn med miljørettet helsevern er delegert til kommuneoverlegen og i mars 2022 vedtok kommuneoverlegen at Innlandet skole ikke var godkjent etter Forskrift om miljørettet helsevern.

– Høy prioritet

Kommunedirektøren har ikke klar noen løsning for midlertidig skolebygg på Innlandet, men et alternativ det ses på er Innlandet alderssenter.

– Den komplette rapporten kom den 9. februar og ble sendt kommuneoverlegen direkte for vurdering. Den 10. februar fikk jeg forhåndsvarsel om mulig stenging og den 14. februar kom vedtaket. Vi er i gang med å jobbe med løsninger og det vil selvsagt ha høy prioritet fremover, sier Kankaala.

– At et skolebygg blir stengt er svært alvorlig og Hadsel kommune ønsker full åpenhet rundt prosessen i denne saken. Tilgjengelig dokumentasjon er derfor samlet og lagt ut på kommunens hjemmeside, skriver kommunen i pressemeldinga.