- Vi holder på å produsere «ringvaskere», forteller daglig leder hos SMV Hydraulic på Børøya, Trond Seljeseth.

En «ringvasker» er en maskin som vasker plastringene som spenner ut merdene i oppdrettsindustrien. Hver gang en merd skal tømmes eller flyttes på, må den rengjøres og desinfiseres.

- Tidligere var dette en jobb som tok litt under en dag for to mann å utføre. Det var heller ikke helt risikofritt. Under en merd-ring samler det seg skjell og rur, og når man løsner dette ved hjelp av høytrykkspyler, spretter det skarpe deler rundt, sier Seljeseth.

Produksjon

SMV Hydraulic søkte patent på produktet allerede i 2011. Men på grunn av at selskapet lå i patentkonflikt med et konkurrerende firma, har ikke bedriften profilert produktet så sterkt. Tidligere i år fikk bedriften medhold i klagen, og er i gang med å produsere maskiner for fullt.

-  Vi har laget en prototype, og vi har solgt en maskin. Nå er vi i gang med å produsere maskin nummer tre, og vi har bestilling på en fjerde. Vi håper å lage enda en maskin før sommeren, forteller Seljeseth.

Maskinen forhandles gjennom Akva Group, som er verdens største leverandør av utstyr til oppdrettsnæringen.

Nordlaks-samarbeid

Ringvaskeren er utviklet i samarbeid med Nordlaks.

- Ideen startet som et oppdrag. Dette var et etterlengtet produkt for oppdrettsbedriften.

Seljeseth forteller at det finnes flere typer maskiner som skal utføre samme arbeid som SMVs ringvasker.

- Vi får høre fra markedet at ingen av disse er like raske og like driftssikre som vår maskin,

- Vi har fått svært gode tilbakemeldinger på vår maskin, og ser at den har noen kvaliteter som er unikt for vårt produkt, sier Seljeseth.

Halverte omsetningen

SMV Hydraulic satset tungt mot olje- og fiskerinæringen frem til 2012.

- Mot slutten av 2012 stupte både oljevern og fiskerimarkedet, og i 2013 ble omsetningen vår halvvert. Det var slik vi begynte å tenke på oppdrettsnæringen, for å ha et ekstra bein å stå på. I løpet av 2013 og 2014 snudde vi skuta.

Selskapet omsatte for 32 millioner kroner i fjor, men har ennå ikke klart 2014-resultatet.

Bedriften produserer fremdeles for olje- og fiskerinæringen, men har oppdaget et stort marked innen oppdrettsnæringen.

- Norge er tross alt verdens største oppdrettsnasjon, sier han.

Forhandler

I tillegg til å produsere egne maskiner, er SMV forhandler for produkter. Blant annet er de leverandør av hydrauliske kraner til oppdrettsanlegg, som de forhandler for en italiensk produsent .

- Vi har levert to kraner til Nordlaks, to til en fiskebåt i Bø, og så holder vi på med tre kraner som skal til et oppdrettsanlegg på Vestlandet.

Om dagene skulle bli enda travlere for bedriften, har de kapasitet til å ta unna mer.

- Vi har arealer nok til å utvide med minst 25 prosent. For oss er det bare å hente inn folk dersom vi skulle ha behov, sier Seljeseth.

Per i dag er det 25 ansatte hos SMV Hydraulic på Børøya. Seks av disse er ingeniører, og jobber kontinuerlig med produktutvikling.

Ærverdig firma

Historien til SMV Hydraulic strekker seg langt tilbake. Helt til 1930, da Tronds oldefar startet opp bedriften som en smie i Eidsfjorden. Da Tronds bestefar tok over etter faren, etablerte han et mekanisk verksted som han etter hvert dro i hydraulisk retning. Trond er fjerde generasjon Seljeseth som driver den 85 år gamle familiebedriften, som nå ligger på Børøya.

- Vi har valgt å spesialiserer vår kompetanse til hydraulikk. I jungelen av alle mekaniske verkstedene, er dette en etterspurt tjeneste. Det har vært en enorm utvikling de siste årene. Vi utvikler topp moderne maskiner, sier Seljeseth.