Hadsel Høyre, Hadsel Frp og Hadsel Venstre har bedt fylkesmannen i Nordland om lovlighetskontroll av vedtak i formannskapet 26. juli i år. Som VOLs lesere vil huske, ble møtet ikke annonsert. Møtet gikk for lukkede dører, og Vesteraalens Avis er blitt nektet innsyn i møteprotokollen.

Ikke svart

Avisen har klaget på hemmeligholdet, men har ikke fått innsyn i saken. Fylkesmannen har så langt ikke behandlet klagen fra avisen.

Politikerveteran Arne-Reidar Johansen har tidligere i høst anmodet fylkesmannen om å kontrollere lovligheten, men har fått tommelen ned.

- Fylkesmannens adgang til å foreta lovlighetskontroll av eget tiltak skal brukes med varsomhet. Ut fra en helhetsvurdering på bakgrunn av ovennevnte, vil Fylkesmannen ikke foreta lovlighetskontroll av formanskapets vedtak 26. juli, skrev underdirektør Tor Sande og seniorrådgiver Gunn Olsboe Johannessen til Johansen.

Når har Høyre, Frp og Venstre fått et tilnærmet likelydende brev fra fylkesmannen.

Årsaken til avslaget er, ifølge svarbrevet, i første rekke at svarfristen er overskredet, og i neste rekke at Fylkesmannen har vurdert lovlighetskontroll på bakgrunn av anmodningen fra Johansen.

Kommunestyret?

- Vi vil for øvrig gjøre oppmerksom på at kommunestyret kan vurdere å ta saken opp til ny behandling. Saken kan også vurderes brakt inn til kontrollutvalget, skriver Fylkesmannen i sitt svarbrev til de tre partiene.

Den 20. oktober behandlet formannskapet klagen til VA på at det ikke er gitt innsyn i møteprotokollen. Der opprettholdt formannskapet tidligere vedtak, denne gangen mot stemmene til Frp og Venstre.

- Ikke få vite?

Arne Reidar Johansen har tidligere sagt følgende til VA i sakens anledning:

– Skal ikke en gang kommunestyret, i en kommune som Hadsel, få vite om hvordan kommunens midler prioriteres og benyttes?

Omstridt møte

Ad omveier fikk VA vite at det hadde vært et formannskapsmøte i Hadsel 26.juli i år.

Ifølge møteinnkallingen - som altså ikke ble gjort kjent for offentligheten skulle det holdes et informasjonsmøte. Møtet endte opp, ifølge kilder, i vedtak om bevilgning av penger til Bømyr Eiendom AS. Varaordfører Kurt Jenssen er kommunens representant i Bømyr, men ble ikke meldt inhabil. Fortsatt står spørsmålet åpent: Hvilke penger er eventuelt flyttet, hvor mye og hvordan?