Selv om mange i dag gleder seg over at regjeringa går inn for etablering av et milljøvernsenter på Fiskebøl, er skuffelsen stor på Andøya.

VOL stilte statsministeren spørsmål om hvorfor regjeringa ikke valgte å lokalisere senteret i Andøy:

– Dette senteret er ikke en kompensasjon for noe annet. Dette er en prosess som har pågått lenge – lenge før diskusjonen om Andøya flystasjon, og da må du bygge på det som du tror vil gi det mest vellykkede resultatet. Fiskebøl har et kompetansemiljø på dette området, sa Solberg.

Hadde forhåpninger

– Jeg tror det er få her på øya som kan glede seg over dette på Hadsel sine vegne, fordi vi er i en så desperat situasjon selv, sier avtroppende leder i Andøy Høyre, Yngve Laukslett.

Han får støtte fra ordfører Jonni Solsvik.

– Dette er vi selvfølgelig skuffet over. Som vesteråling skal man være glad for at det havnet i regionen, men vi kan ikke legge skjul på at vi hadde klare forhåpninger om at senteret skulle komme til Andøy. Dette var en mulighet for regjeringa å legge statlige arbeidsplasser til kommunen, og de har selv pekt på åpenbare synergier med Andøya Space Center. Nå får vi bare ta til etterretning at de har konkludert med noe annet, sier Solsvik til VOL.

Laukslett mener det er regjeringa selv som har gitt andøysamfunnet forhåpninger om etablering i kommunen.

– De har gjentatte ganger sagt at de har forståelse for situasjonen til Andøy, at de skal legge til rette for utvikling og har et særlig ansvar for kommunen. Når man da har muligheten til å legge en nyetablering til en kommune som er så hardt rammet av et stortingsvedtak, og unnlater å gjøre det, så blir jeg fri for ord. Dette er et nytt slag i ansiktet fra en regjering som er full av overraskelser for tida, sier Laukslett.

– Unngår Andøya

Han reagerer også sterkt på at Erna Solberg i flere dager har reist rundt i Nordland og Troms, og attpåtil er innom Vesterålen, uten å ta turen til Andøya.

– En statsleder har et ansvar for befolkningen, særlig i vanskelige tider. Spesielt da bør hun vise seg. Hun har i mediene vist stor omsorg for andre i vanskelige situasjoner, men gjør det ikke når et helt samfunn nærmest blir paralysert av et vedtak de har trumfet gjennom. Det er mange som kunne tenke seg en prat med Solberg, for å få en forståelse av hvorfor, sier han.

Selv har han en teori om hvorfor hun galant har hoppet over Andøy-besøk til nå.

– Å si at man ikke har tid, blir for dumt. Det handler om prioritering. Jeg mener dette er et tydelig bevis på at regjeringa har malt seg inn i et forferdelig hjørne de ikke kommer seg ut av, rett og slett fordi argumentasjonen deres ikke holder mål. De har ikke noen rasjonell forklaring å komme med til Andøys befolkning, og for å slippe å sette seg selv i et dårlig lys, unngår statsministeren oss, sier Laukslett.