Venstres landsstyre har bestemt at de vil samarbeide med Høyre og Kristelig Folkeparti, uten Fremskrittspartiet.

Forslaget om en blågrønn regjering skal utarbeides av redaksjonskomiteen for landsmøteuttalelser. Uttalelsen skal legges fram på landsmøtet, som holdes i Ålesund fra 30. mars til 2. april.

Arne Ivar Mikalsen uenig med regionrådet: – Tvingende nødvendig at Nordland og Troms slås sammen Arne Ivar Mikalsen mener Nordland og Troms må slås sammen for å utnytte ressursene og få mer tyngde og gjennomslagskraft i fremtida. – Slitasjen for stor

Mikalsen er klar på at slitasjen ble for stor etter de fire siste åra.

– Slitasjen ble for vår del for stor etter hvert. Jeg registrerer at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen møtte på landsmøtet vårt og ba om godt vær, men nå er det ikke han som har skapt mest problemer. Det er andre og andre saker som vi har sett har vært vanskelig for oss å svelge, sier Mikalsen uten å ville gå inn på enkeltsaker eller personer.

Bø-ordfører Sture Pedersen: Kritisk til at 09:22-avgangen Skagen-Bodø forsvinner Fra 1. april forsvinner 09:22-flyet fra Stokmarknes Lufthavn Skagen-Bodø. Det frustrerer Bø-ordfører Sture Pedersen. Konfliktsaker

Venstre gikk også i 2013 til valg på at de skulle samarbeide med Krf og Høyre, men når valget var over ble et samarbeid hvor også Frp var med en realitet.

– Hvordan skal velgerne stole på at dere ikke gjør det samme i 2017?

– Det blir vanskelig for meg å forskuttere noe. Vi sa det samme i 2013, men denne gangen blir det vanskelig å se at vi skal gjøre det samme. Det har vært mange vanskelige saker og så er det slik at mange av kjernevelgerne våre har problemer med å forholde seg til Frp. Det må vi ta inn over oss.

Mikalsen mener det derfor er naturlig å se etter andre alternativer.

– Vi sier nå at enten så går vi inn i regjering med Krf og Høyre. Får vi ikke det , blir vi et opposisjonsparti som en Regjering kan shoppe enkeltsaker med.

Trump, Kina og Nordland: - Hva gjør vi? Arne Ivar Mikalsen (V) lurer på hvordan fylkeskommunen skal forholde seg til Kina. Også samarbeid

Mikalsen mener at selv om det har vært en del støy i samarbeidet de fire siste årene, så har partiet også fått til noe.

– I mange saker er det tverrpolitisk enighet, også mellom Venstre og Frp. Vi har fått gjennomslag for mange ting i fireårsperioden, men det er noen typiske politikkfelt vi krasjer med Frp på. Det er også de sakene som har fått mest oppmerksomhet.

– Skaper usikkerhet

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier til VG at innstillingen fra Venstres landsstyremøte ikke kommer som en overraskelse, men at den skaper usikkerhet.

– Ved sist valg var Venstre tidlig ute og sa at de ville ha en borgerlig regjering. Det gjorde at vi fikk en regjering på høyresiden. At Venstre velger en annen strategi denne gangen, skaper mer usikkerhet og mer tvil, sier Nesvik.

– Godt samarbeid

Flere fylkesledere i Venstre hadde i forkant av landsstyremøtet varslet at de ønsker å avslutte samarbeidet med Frp. Frp-leder Siv Jensen sa lørdag følgende om dette ønsket ifølge NTB.

– Jeg tenker at Venstre skal få lov til å gjøre sine vedtak på samme måte som vi gjør våre, men vi har hatt et veldig godt samarbeid i denne perioden.

Tybring-Gjedde garanterer

Frp-politikeren skriver på Facebook søndag kveld at han gir Venstres vedtak om å gå i regjering uten Frp sin fulle støtte.

– Jeg kan gi Skei Grande mine garantier at så lenge jeg er en del av Frp, så vil det aldri skje. Fremskrittspartiet vil aldri tillate at innvandringsnaive og klimafanatiske Venstre noen gang får være i nærheten av regjeringstaburettene, skriver Tybring-Gjedde.

– Vingle-Venstre hører hjemme på sidelinjen i norsk politikk. Ikke i regjeringen og aller helst langt unna Stortinget.