–  Så vidt jeg vet er dette kalkulert og noe det er tatt høyde for. Klubben har helt sikkert kontroll på situasjonen, sier Tromsdalen-spiller og lødingengutt, Tobias Nygård Vibe til VOL.

Fire klubber ligger i såkalt rød sone – det laveste nivået i NFFs kategorisering med hensyn til klubbøkonomi. I tillegg til Tromsdalen gjelder det Stabæk og Viking i Eliteserien, samt Levanger i 1.divisjon.

Slo sammen regnskap

Styreleder Are Bessesen sier til iTromsø at TUIL har underskudd i både TUIL Fotball AS og TUIL AS.

– Utfordringen er at lisensnemnda slår sammen disse to regnskapene når man skal søke lisens. Årsaken til at TUIL AS gikk i underskudd er at forprosjektet til hallen vi driver og bygger ble tatt på egen drift, uten å ta opp lån. Vi vil få inn penger i løpet av kort tid som vil rette opp dette, sier Bessesen til iTromsø.

Lar seg ikke påvirke

Nygård Vibe har spilt i Tromsdalen i fire sesonger og begynner å bli vant til at klubben har økonomiske utfordringer.

–  Det er ikke noe nytt. Tromsdalen har et vesentlig lavere budsjett enn andre klubber på dette nivået. Taket på lønningene er blant de laveste i ligaen. Vi er sannsynligvis den eneste klubben i de øverste divisjonene som ikke har egen hovedsponsor, sier han.

At klubben har havnet i rød sone og ellers har økonomiske utfordringer, er ikke noe han og resten av spillerne lar seg affisere av.

– Vi har ikke merket noe til det og har fult fokus på det som skjer på banen, slår han fast.

Med unntak av Nygård Vibe fra Lødingen, er vesterålingene Mathias Dahl Abelsen (Sortland), Peter Aas (Melbo) og Simon Laugsand (Sortland) også i troppen til Tromsdalen. I tillegg er Martin Myrlund, som også er fra Lødingen, nytilsatt som daglig leder.

- Merker at vi er nummer toklubb

Markedssjef i Tromsdalen, Geir Arntzen, sier til VOL at det ikke er helt riktig at klubben mangler hovedsponsor.

–  Vi har Sparebanken som hovedsponsor, men det er ikke tvil om at vi lider en del av å være byens nummer toklubb, bak Tromsø. Hadde vi vært den største klubben hadde nok det betydd mellom halvannen og to millioner kroner mer i inntekter. At vi ikke har den inntjeningen er noe vi merker godt, sier han.

Mindre sponsorer

Ifølge markedssjefen må klubben derfor finne midler andre steder.

–  Vi er avhengige av å hente den millionen fra fra mange mindre sponsorer og må derfor gjøre en god jobb på den måten, sier Geir Arntzen.

Årsbudsjettet til TUIL ligger på rundt ti millioner kroner, som er det nest laveste i divisjonen. Bare Elverum ligger lavere, med seks millioner. Øverst på budsjettlista i OBOS-ligaen ligger Start og Bodø/Glimt med henholdsvis 45 og 42,5 millioner kroner. Det blir likevel bare småpenger sammenlignet med de høyeste budsjettene i eliteserien. På topp ligger ikke uventet Rosenborg som budsjetterer med 160 millioner kroner i inneværende sesong.

Må lage plan

Tromsdalen og de tre øvrige klubbene i rød sone må nå lage en handlingsplan for hvordan de skal komme seg ut av rød sone og inn i gul sone. Selv om noen klubber har økonomiske utfordringer var NFF gernelt godt fornøyde med den finansielle tilstanden rundt om i fotballnorge. Ifølge NFFs tall var kun resultatene fra 2015 og 2012 bedre enn fjorårets.

– Klubbene tar mindre risiko, vurderer mer og bedre og vi ser generelt sett en god utvikling hos klubbene, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug i fotballforbundet i en pressemelding.