Godt oppmøte i Samfunnssalen på Sortland tirsdag kveld.

- Vesterålen vil tape 100 millioner kroner over fire år medHøyre sitt inntekts- og skattesystem, sa avtroppende stortingspolitikerGeir-Ketil Hansen (SV) under tirsdagens paneldebatt i Samfunnssalen påSortland.

- Jeg synes egentlig det er pinlig å se hvordan høyresida prøverå snakke seg bort fra dette, i stedet for å si at de ikke er med på det og vilkjempe mot det. Det hadde i hvert fall jeg sagt hvis det var mitt parti. Pengenegår fra Nord-Norge, til sentrale områder på Østlandet. Det er en svekkelse avlandsdelen vår, la SV-politikeren til.

Og fikk med det kveldens muligens eneste applaus.

Kanonade mot høyresida

Kan hende kom applausen fordi flertallet av publikum hartilhørighet til venstresida, all den tid LO Vesterålen var hovedarrangør avdebatten - der alle de store partiene og noen små stilte i panelet.

Det var også mange fra høyresida, og mye «folk flest» isalen. Vi skal kanskje heller ikke plassere møteleder Geir B. Nilsen vedytterste venstre, med gode og kritiske spørsmål i alle retninger.

Der Høyre og Frp trolig fikk de største utfordringene.Spesielt på tema som kommuneøkonomi og kommunestruktur. Både fra nevnteSV-Hansen og fra hadselværing Siv Larsen Aasvik (Ap):

- Vi har styrket kommuneøkonomien med 70 milliarder kroner.Noe av skatteopplegget vårt er at de rikeste kommunene skal bidra til de andre.I Høyres alternative budsjett vil de bidra til at 42 kommuner i Nordland viltape på denne reformen. Hadsel vil tape sju millioner kroner på denne reformen.I tillegg vil man fjerne formuesskatten. Blir det da mindre eller mer pengertil å gjøre kommunene bedre?, spurte Aasvik.

Måtte svare for seg

- Beregningene er ikke korrekt, og virkningene vil ikke slåinn som Kommunaldepartementet har anslått, svarte Høyres debattant, JohnnyFinstad nøkternt - til motsvar fra Senterpartiet med flere.

Finstad er ordfører i Vestvågøy, og står på 3. plass påHøyres liste i Nordland.

- Høyre legger derimot opp til en omlegging avskattesystemet, der noe av selskapsskatten går tilbake til kommunene - og manfår et incentiv til å øke næringsvirksomheten, la Finstad til.

Frp ble representert av Hadsel-ordfører Kjell-BørgeFreiberg, som også kommenterte påstander mot eget parti og utfordringer i egen kommune:

- Man kan jo få inntrykk av at det kommer til å gåmenneskeliv hvis vi får hånd om kommuneøkonomien, svarte Freiberg.

Kommunestruktur, fisk og landbruk

Debatten penset innom en rekke spørsmål, og vi får plass tillangtfra alt her. Foruten kommuneøkonomi, ble alle partiene utfordret påkommunestruktur.

- Vesterålen kommuneog Lofoten kommune, det må vel være en drøm?, spurte debattleder til JohnnyFinstad.

- Det er ikke noejeg ligger og drømmer om, om natta, svarte Finstad uten å si noe veldigkonkret.

Frp ble utfordret på partiets vedtak om at Stortinget skalvedta kommunegrensene gjennom en sentralstyrt reform.

- Folket bør bestemme det, og jeg kjempet nok mot bak denformuleringen vi har i partiprogrammet, sa Freiberg.

Venstresida framholdt frivillighet, ikke uventet isærSenterpartiet.

- Kommunesammenslåing skal være basert på frivillighet. Menhvis det er stor regional tilhørighet, så bør ikke én kommune hindre endringer,sa Siv Larsen Aasvik.

Fisk og olje og sånt

Fisk, olje og olje eller fisk ble naturlig nok tema. Påoljespørsmålet var både debattene og skillene som forventet og med liteoverraskende.

- Det må gå an å ha to tanker i hodet på en gang. Jegavviser ikke en arealkonflikt, men er det noe vi er god til, så er det jo åhåndtere arealkonflikter, sa hadselordfører Kjell-Børge Freiberg.

Og hva skal vi leve av, spurte Frp, Høyre og debattleder ikjent stil.

- Men det er jo ikke slik at Nord-Norge står ved kanten avstupet, mente Geir-Ketil Hansen.

Kystpartiets Yngve Larsen var enda klarere:

- Disse områdene er såpass unike i verdenssammenheng. Hva viskal leve av, det er en smule underordnet, mente han.

Fra olje gled debatten naturlig over til fisk ogfiskeindustri. Spesielt sistnevnte, og hvordan man skal lykkes der.

- Skulle vi, Gud forby, unnskyld KrF!, få ei H ogFRP-regjering, så vil leveringsforpliktelsene til landanleggene bli borte. Ogvi står overfor et Frp som har sagt på fylkestinget at det er ikke viktig hvorbåtene blir eid, sa Siv Larsen Aasvik (Ap).

Til svar fra sin egen kommunes ordfører, Kjell-BørgeFreiberg (Frp):

- Jeg bare viser til hva som står i vårt partiprogram:Historiske rettigheter ligger fast. La den debatten være over, mente han.

Det sier vi og. Les også om debatten i SortlandsAvisatorsdag!