– Jeg har allerede funnet meg til rette på Sortland og i klubben. Jeg ser for meg å være her i mange år, forteller Sazonovs.

Sortlandsavisa møter 27-åringen fra Latvia rett før han skal på en av sine aller første treninger med Sortland.

Les også: Latvisk landslagskeeper til Sortland

Klubbnomade

Latvieren har vært profesjonell keeper siden han var 16 år, i forskjellige klubber i Europa. Han har blant annet spilt for Daugava Riga, Dinaburg Daugavpils, FV Tranzits, FK Jelgava og Spartaks Jurmala i hjemlandet. I tillegg har han vært innom de kypriotiske klubbene Atromitos Geroskipou og Ethnikos Achnas. Han har også en rekke aldersbestemte landskamper for Latvia.

– Jeg har spilt for mange forskjellige klubber og har reist mye rundt. Hvorfor det har blitt sånn, vet jeg ikke, men man vet aldri hva livet bringer, sier han.

Spilt i Norge før

Oppholdet i Sortland er slett ikke det første i Norge. I fjor spilte han en sesong for Moss, som da var i 2. divisjon. Latvieren skryter av sitt første møte med Norge, og lot seg særlig inspirere av mulighetene som finnes for fotballspillere.

– Alt er så tilrettelagt, både når det gjelder fotballfaglige og medisinske ressurser. I Latvia er ikke forholdene like gode. Der er miljøet mye hardere og fasilitetene mye dårligere. I Norge ligger alt mye bedre til rette for å bli en god fotballspiller, sier han begeistret.

Likestilling

Fotballspilleren trekker også fram atmosfæren på stadion og publikumsinteressen som eksempler på hvorfor det er så stas å være fotballspiller i Norge.

Folk elsker fotball. Alle disse faktorene gir fotballen en veldig fin ramme, slår han fast.

Han har også bitt seg merke i at fotballen her til lands har kommet langt innenfor likestilling. Slik er det ikke i hjemlandet.

– Her er mulighetene like for begge kjønn, noe jeg synes er positivt. Du ser ikke damer som spiller fotball i Latvia. Der er kvinner enten modeller eller volleyballspillere. Jentene som spiller fotball her holder også et høyt nivå, noe de gode resultatene til det norske kvinnelandslaget er en god indikasjon på, sier han.

Vennskap

Hvordan havnet så en mann fra Latvia, med erfaring fra flere europeiske klubber i Sortland? Svaret er sortlandspiller Bjørn Skog. De to ble kjent da de spilte sammen i Moss.

– Vi ble venner og opprettholdt kontakten etter at han forlot klubben. En dag fortalte han at jeg kunne komme til Sortland, dersom jeg ville, for å spille fotball og å trene yngre keepere. Jeg syntes det hørte ut som et spennende tilbud, og bestemte meg for å dra, sier Sazonovs, og legger til at han også fikk tilbud om å jobbe for Nordlaks ved siden av fotballen, noe han takket ja til.

Reaksjonssterk

Jevgenijs Sazonovs mener at han har opparbeidet seg et godt ferdighetsregister som keeper etter såpass mange år som aktiv.

– Mine beste sider er nok reaksjonen min. Jeg er flink til å posisjonere meg der ballen kommer. Istedenfor å slenge meg, står jeg ofte på rett sted. Jeg er også god i feltet og på crossere, sier han.

Ambisiøs

Keeperen legger ikke skjul på at har ambisjoner med Sortland, selv om han innser at det kan ta tid å nå målene.

– Jeg vil avansere i divisjonene. Selv om ikke Sortland rykker opp i år, skal vi gjøre det neste år. Det er det eneste målet mitt. Jeg vil opp, opp og opp, med Sortland, slår han fast.

Sazonovs har allerede latt seg forføre av både klubben og byen.

– Det er et veldig godt miljø i gruppa. Det er mange gode fotballspillere, som er hyggelige gutter. Og så er det veldig fint her, der særlig fjellene har imponert meg. Jeg liker å bo på små steder med flott natur. Jeg blir nok værende her en stund, smiler han.

– Vil styrke laget

Sortlandtrener Arne Olav Berg, synes at Sazonovs har glidd godt inn i spillergruppen etter få dager i klubben. Han er ikke tvil om at den tidligere landslagskeeperen vil styrke laget.

– Da Sazonovs var tilgjengelig bestemte vi oss for å få ham hit. Han holder et høyt nivå, er veldig god teknisk og flink til å sette i gang spillet. Han vil gi oss en ny dimensjon, understreker Berg.

Keepertrener

Berg tror også at den ferske tilveksten kan gi Sortland et løft i sin rolle som keepertrener.

– Jevgenijs er en godt skolert keepertrener som skal trene de yngre keeperne i klubben. Vi har manglet en keepertrener og er veldig glade for at vi nå har fått på plass en person med så høy kompetanse, slår Arne Olav Berg fast.

Selv ser Sazonovs fram til å bruke denne kompetansen.

– Jeg ønsker å videreformidle erfaringen og kunnskapen min til klubbens unge. Jeg har mye erfaring med forskjellige trenere i ulike land og vil videreformidle den kunnskapen. Jeg vil gi hundre prosent for både Sortland og de yngre spillerne, slår Jevgenijs Sazonovs fast.