Tallene gjelder fravær som er meldt av leger. Sortland hadde det laveste fraværet med 7,9 prosent, mens Øksnes hadde det høyeste fraværet med 11,7 prosent. Sortland var den eneste kommunen med reduksjon i sykefraværet. Sammenlignet med første halvår i fjor, var sykefraværet 17,6 prosent lavere i år. Øksnes hadde den største økningen. Sykefraværet steg med 44,8 prosent i første halvår i år sammenlignet med første halvår i fjor.

Ingen av kommunene i Vesterålen hadde lavere fravær enn landsgjennomsnittet, som er på 7,5 prosent, viser tall SSB har satt sammen for Kommunal Rapport. Kommunene har vært «sykefraværsversting» sammenliknet med staten og det private næringslivet siden den første avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble undertegnet i 2001. Sykefraværet totalt i samfunnet koster samfunnet 22 milliarder kroner i året. Sykefraværet i kommunene koster 11,5 milliarder kroner, ifølge Kommunenes Sentralforbund, melder Kommunal Rapport.

Bare Sortland

Det er bare Sortland kommune som har lavere sykefravær i år enn i fjor. Rådmann Randi Gregersen sier til VOL at målbevisst arbeid kan være bakgrunnen for nedgangen. Hun sier at sykefraværstallene blir analysert på avdelingsnivå og på et overordnet nivå.

– Det er en viktig oppgave for våre ledere å følge opp de som er sykemeldte. Blant annet ved å sørge for at arbeidsplassene er tilrettelagt. Dersom en medarbeider for eksempel gir uttrykk for at arbeidsoppgaver er for tunge, forsøker vi å la dem slippe å gjøre de tyngste oppgavene, sier Gregersen.

– Hvor har dere det største fraværet?

– I avdelinger med få medarbeidere. Der kan være nok at en eller to er syke, blir utslagene i statistikken høye, sier Gregersen. Hun roser også samarbeidet med NAV, og sier at det bidrar til å holde tallene lave.

Synker fortsatt

Rådmannen og hennes stab har for øvrig også en gledelig melding til politikere og innbyggere. Sykefraværstallene i kommunen fortsetter å synke.

– Totalt sykefravær (legemeldt og egenmeldt) er så langt i 2017 på 7,7 prosent for Sortland kommune. For 2016 var sykefraværet på 9,1% for samme periode. Et sykefravær på 7,7 prosent så langt i år, gir tro på at vi kan nå målet om et totalt sykefravær på 8 prosent eller lavere for Sortland kommune i 2017, sier HR-rådgiver Elin Thoresen i Sortland kommune.

Hun beretter at sykefraværet begynte å gå ned i juni i fjor, og har gått ned til og med september i år. Fraværet i tredje kvartal var på 6,0 prosent i 2017 mot 7,1 i tredje kvartal 2015 og 6,5 prosent i tredje kvartal 2016.

Høyt

Leder av lønn- og personalavdelingen i Øksnes kommune, Linda Rasmussen, sier at tallene varierer fra måned til måned. Etter første halvår var fraværet tosifret, men er lavere nå.

– Ved utgangen av september har kommunen et gjennomsnittlig sykefravær på 9,62 prosent. Målet er å ligge under 8,0.

Hun sier at kommunen har et sterkt fokus på sykefraværet, som rapporteres til Arbeidsmiljøutvalget månedlig. Det er ikke gjort alarmerende funn.

–Vi har et «Nærværsteam», som består av lønn- og personalavdelingen, NAV og Arbeidslivssenteret på Sortland.  Dette teamet snakker med ledere som har avdelinger med høyt sykefravær, men det har ikke kommet fram noe bekymringsfullt, sier Rasmussen.

Aleksander Kristoffersen, som er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Øksnes, er enig med Rasmussen. Han sier at heller ikke han er kjent med at spesielle forhold ligger bak det høye fraværet i første halvår.