Marginene i oppdrettsbransjen er helt annerledes enn i de fleste andre virksomheter.

50 kroner i snittpris gir ifølge sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegår i Nordea Markets 20 kroner i fortjeneste per kilo solgt laks.

«Hysterisk gode»

Tallene blir ifølge analytikeren «hysterisk gode» for oppdretterne i 2016. Det skriver fagtidsskriftet Norsk fiskerinæring. Nordlaks skal slakte nær 60.000 tonn. Holder prisene seg, kan selskapet tjene en milliard kroner på driften.

Salgssjef Anja Strand hos Nordlaks er adskillig mer dempet i ordbruken.

– Vi er akkurat kommet i gang etter å ha stått tre uker i ro. Det første som skjedde da jeg kom på jobb, var at lakseprisen falt med 20 kroner. Nå selges laksen vår til tett opp under 60 kroner kiloet, sier hun.

Les også: Knuste eksportrekord med seks milliarder

Stadig nye kunder

Selskapet har riktignok slaktet laks da prisen var på nærmere 80 kroner, men det var ikke egen fisk.

– Hva er årsaken til prisfallet nå?

– Det er at utbudet har vært høyere enn forventet, samtidig som en del kunder nok har falt fra nettopp på grunn av høy pris. Det kan også være at selgerne «straffes» av kunder som sitter på gjerdet, tror Strand.

Hun er imidlertid klokkeklar på at prisene igjen vil stige. Årsaken er enkel: Det er høy etterspørsel etter laks. Mer enn markedet klarer å dekke.

– Vi får helt sikkert ti nye henvendelser hver eneste dag, fra nye kunder som etterspør fisken vår.

Les også: Fant færre rømte oppdrettslaks

Tror på bedring i høst

Lakselandet Chile har vært rammet av streik og blokader, og der merkes indirekte hos Nordlaks, som får henvendelser fra kjøpere som er i beit for fisk.

– Hvordan er produksjonen av egen fisk for Nordlaks nå?

– Den er ikke så høy, og den har vært ekstremt lav første halvår. Det ventes bedring utover høsten, men vi når ikke produksjonen vi hadde i 2015. Det blir fem til ti prosent lavere, spår salgssjefen.

Les også: Vesterålen big in Japan

– Vi står fast

Hun sier en av årsakene er sykdoms- og luseproblematikk. En annen er at selskapet ikke får lov til å vokse.

– Vi står fast. Myndighetene lar oss foreløpig ikke produsere mer.

– Hva er ulempen med den høye lakseprisen?

– Som selger ønsker jeg meg selvsagt både høy pris og stort volum. Men den høye prisen vi ser nå er på mange måter et resultat av at vi ikke klarer å sende ut på markedet det markedet etterspør. Du kan tenke deg at du går på butikken og har lyst til å kjøpe laks eller biff, sier Strand og fortsetter.

– Men hos kjøpmannen oppdager du at det ikke finnes. Produsenten har ikke fått lov til å produsere og levere det du ønsker deg. Det synes jeg er trasig. Derfor har jeg mer lyst på økt volum i produksjonen enn økte priser.