Jens Ringstad, fra Bø i Vesterålen, synes det har vært spennende og lærerikt å være med på NRKs dokumentarreality, Skårungen. Foto: Bernt Olsen, NRK

- Jeg synes det ble et veldig flott program som har vært givende å være med på, sier Jens Ringstad, som er født og oppvokst på Ringstad i Bø.

Mandag kveld vant en av hans skårunger, Mathias Hole Svoren, fra Hakadal, konkurransen.

At to av Ringstads skårunger var i finalen, tror han handler en del om tilfeldigheter. Samtidig understreker han at det har vært en pågående konkurranse om å være den beste skipperen gjennom programmets løp.

- Målet har vært å gjøre det så bra som mulig. Jeg har ingen bakgrunn fra fiskeriyrket sammenlignet med de to andre skipperne. Men jeg er jo en ivrig hobbyfisker og har hatt fisk og fiskeri som en lidenskapelig interesse i lang tid.  Dessuten har jeg jobbet med ungdom hele livet gjennom mitt virke som lærer og rektor. Derfor jeg kan jeg en del om pedagogikk og psykologi, noe som har kommet godt med i programmet, sier han.

Blir stoppet på gata Bøfjerding klar for finalen i Skårungen I kveld går finalen i NRKs realitydokumentar, Skårungen. Mentor Jens Ringstad fra Bø er en av finalistene.

Å være på tv kan være en stor omstilling for de fleste. For Ringstad har det ifølge egne utsagn gått greit, selv om han har fått merke at påvirkningskraften til mediet kan være stor.

- Det er mange som har fulgt med på serien, noe jeg merker. Jeg blir stadig stoppet på gata. Sist helg, for eksempel, var jeg i Bø-hallen i forbindelse med et musikkarrangement. Da var det mange som dro kjensel på meg og ville slå av en prat. Jeg synes det er artig. Samtidig er det rart å være med i et program der man kan risikere å bli et diskusjonstema i de tusen hjem, sier han.

Rundene han gikk med seg selv før han takket ja til å medvirke i Skårungen, var ikke få. Med støtte fra familie og venner bestemte han seg til slutt for å gi etter for NRKs ønske. Han spilte etter hvert inn en pilotepisode og snøballen begynte snart å rulle. Ringstad synes det var fascinerende å være midt oppe i og følge en tv-produksjon tett.

- En ting er hva kommer på skjermen, men det er også veldig mye som blir klippet bort, av ulike årsaker, sier han.

-Verdig vinner – Han er veldig flink å lære fra seg Jens Ringstad fra Bø har gjort stor suksess i NRKs dokumentarreality, Skårungen. Søndag kjemper han om finaleplass.

At det var en av hans egne skårunger som til slutt sto igjen som seierherre, synes Ringstad er stas. Læremesteren er ikke tvil om at Hole Svoren er en verdig vinner.

- Jeg syntes både Mathias og Harald var de to som hadde best ferdigheter av samtlige deltakere. Det var nok andre som var mer populære og fikk mer oppmerksomhet i media, men jeg mener at begge to fortjente å være i finalen. Mathias kunne ingenting da programmet startet, noe som gjorde meg skeptisk. Han utviklet seg, ble stadig bedre og viste seg å være en skikkelig hardhaus, sier sekstiseksåringen.

Både Horva og Harald Sakarias Brøvik Hansen ble såpass bitt av fiskebasillen i forbindelse med innspillingen av Skårungen at de attpåtil deltok under VM i skreifiske tidligere i vinter, som en del av mannskapet til Ringstad.

- Jens var opptatt av at vi skulle ha gode opplevelser på havet. Han er selv en veldig god sport- og skreifisker og har mange triks i ermet for hvordan man skal klare å finne fisk. Han har lært meg veldig mye, uttalte Hole Svoren til VOL for et par uker siden.

Kjent bestefar

Ringstad var ikke ukjent med fiskeri før han ble spurt om å delta i Skårungen. Han er nemlig arvelig belastet innenfor fiskerifaget. Faren hans drev fiskemottak i Bø. Morfaren hans, Jens Steffensen, var en profilert mann, ikke bare i Vesterålen, men i hele landsdelen. Bakgrunnen hans var som fisker, men han gjorde seg også bemerket som politiker og fiskeritalsmann. I 1934ble han valgt inn på Stortinget, der han ble sittende i over 20 år. I 1938 var han også med å etablere Norges Råfisklag.

- Han var en svært viktig del av livet mitt og lærte meg veldig mye om fiske og fiskeri. Han var min mentor, sier Ringstad.

Ringstad fulgte ikke i familiesporene og ble aldri yrkesfisker selv. Han utdannet seg til lærer og har vært rektor ved Kabelvåg barne- og ungdomsskole i en årrekke.

- Da jeg var ung, tidlig på 70-tallet var det ikke samme økonomi i fiskeriet som det er i dag. Vi ble derfor frarådet å gå den veien, sier han.

- Ivrig hobbyfisker Bøfjerding trives som tv-kjendis Jens Ringstad, som er oppvokst på Ringstad i Bø, har en sentral rolle i NRKs realityserie Skårungen. Etter at tre episoder har gått på lufta, har han fått en rekke positive tilbakemeldinger fra folk over hele landet.

Drømmen om havet har likevel ikke sluppet taket og det hender at drømmen om fiskeryrket har dukket opp med jevne mellomrom.

– Jeg har mange ganger drømt om å være skipper på ei større skute. Det er nok noe som ligger i genene, sier han.

Fiskeinteressen har han vedlikeholdt gjennom å være en ivrig hobbyfisker. For noen år siden gikk han også til innkjøp av en egen sjark, Skreien. Den er for øvrig identisk med båten som Ringstad er kaptein på i tv-serien.

- Båten ble bygd i Bø i 1939. Det er en ekte fiskebåt. Siste tilhørende hjemmehavn var i Steinsvik. Det er mye historie i den båten, sier den ferske tv-kjendisen.

Håper seiren vekker folk

Nå når serien er ferdig, og Ringstad skuer tilbake, har han et håp om at Skårungen har vært mer enn bare tv-underholdning for folk flest.

-Jeg håper at den har fått flere ungdommer til å bli glad i sjøen og havet, både i næringsøyemed og som ren rekreasjon, sier han.

Den erfarne hobbyfiskeren, som er aktivt med i Kystlaget, håper også at serien kan bidra til at folk forstår verdien av det som er i og blir hentet opp av havet.

- Skreien gjennomfører en fantastisk vandring og er en fantastisk ressurs. At vi kan gå i båten og hente opp slikt råstoff, er verdens beste privilegium. Og så håper jeg jo at Skårungen kan rekruttere flere til fiskeryrket, slår han fast.

Sier ja til ny runde Bøfjerding sentral i ny fiskereality på NRK Jens Ringstad spiller en sentral rolle den nye NRK-serien Skårungen.

Ifølge prosjektleder for Skårungen, Marita Evjen, er det fortsatt ikke avgjort om det blir en ny runde. Selv har ikke Ringstad noe imot dersom det blir tilfellet. Kan han i så fall tenke seg å være med dersom han blir spurt?

- Hadde jeg fått en henvendelse om å bli med på fortsettelsen, hadde jeg ikke betenkt meg. Det har vært et variert og spennende tv-program med flotte naturbilder fra Lofoten og således god reklame for regionen. Men kanskje de kunne brukt andre deler av kysten neste gang. Vesterålen ligger ikke mye etter Lofoten, så det hadde vært topp om programmet eventuelt kan spilles in der, slår Jens Ringstad fast.