Nest etter snille barn og fred på jorden, er en gave fra elektronikkbutikken hva mange nordmenn ønsker seg mest til jul. Og det ønsket får mange oppfylt, blant annet de som ønsker seg iPod.

– Den siste versjonen av iPod nano, den såkalte femte generasjonen, tar helt av nå i disse dager. Den kom for to måneder siden og har både filmkamera og FM-radio, sier Magnus Schonhowd i Lefdal Elektromarked.

Blu-ray dominerer også salget av lyd- og bildeprodukter. Hos Lefdal er omsetningen av Blu-ray-spillere nå for første gang større enn DVD-spillere.

Om julesnøen uteblir, finnes det andre ting å bedrive romjulen med:

– Den nyeste spillkonsollen til Sony er en skikkelig hit, Playstation 3 Slim. Den kom i høst og er vesentlig mindre og lettere enn forgjengerne. Men tipset er at Nintendos Wii kommer seilende opp på siden de siste dagene fram mot jul, sier spillsjef Even Gaarder i Lefdal.

Mini-PC og fotorammer

De nye, lette mini-PC-ene blir pakket inn i julepapir i stort monn i år også. I fotoavdelingen er det digitale rammer skiller seg ut som gave-schlägeren.

Mobiltelefoner med kontantkort er oftest valget når ungdom skal få telefon til jul, opplyser Lefdal. For mens de høyteknologiske smarttelefonene stikker av med det meste av oppmerksomheten for tiden, lever kontantkorttelefoner i beste velgående i andre enden av prisskalaen, med telefoner til helt ned i to hundrelapper.

– Av telecomprodukter skiller også en ny GPS fra TomTom seg ut. Den heter Start Nordic og er den mest brukervennlige GPS-en som noensinne er laget, etter min mening, med verdens enkleste meny og færre tastetrykk enn før. Selv moren min klarer dette nå, sier Torfinn Halvorsrud i Lefdal.

GPS-en har en såkalt ’’IQ Routes’’-funksjon, som sørger for at den velger de rutene som tar kortest tid. TomTom gjør målinger av hvor lang tid brukerne bruker på å kjøre på forskjellige veistrekninger på forskjellige tidspunkt på døgnet. GPS-en kan derfor oppgi en helt annen rute når du kjører til jobb på en mandags morgen i rushtrafikken enn når du skal samme vei en sen søndagskveld.

Spådom slo til

Fra avdelingen for småelektrisk meldes det at spådommen om at kaffemaskiner skulle bli en ettertraktet julegave, har slått til. Nespresso Citiz D110/C110 er den mest etterspurte modellen.

Kaffemaskinene ligger fra rundt to tusenlapper og oppover i pris. Du ’’forer’’ dem med små kapsler med kaffe, en kapsel til en kopp. Dermed er kaffen i koppen alltid fersk.

DE HARDE PAKKENE:

• Data: Mini-PC

• Foto: Digital fotoramme

• Lyd&Bilde: iPod og blu-ray-spiller

• Småelektriske: Kaffemaskin, Nespresso C110/D110

• Spillkonsoll: Playstation 3 Slim

• Telecom: Mobil med kontantkort og GPS Start Nordic

(Kilde: Lefdal Elektromarked)