Til andværingers store irritasjon har store deler av sommeren vært preget av tåke. Det har også gått utover kvalsafarituristene som kom for å se kval.

I fjor var det motsatt. Været var helt fantastisk, og kanselleringene skjedde utenfor høysesongen.– Når tåken ligger i fire til fem dager, slik det i perioder har gjort i sommer, så kan ikke turistene vente. Hadde det vært en dag hadde vi klart å booke dem om til neste dag, sier Daniele Zanoni Hvalsafari AS.

Selv om det har vært tåke, så har det vært en god strøm av turister i Andøy.– Hadde det ikke vært for tåken, så hadde vi hatt rekordår her. Det kommer masse turister hit. De fleste turistene skjønner at man ikke kan gjøre noe med været, og det er kun tåke og vind som gjør at vi kansellerer. Regn og skydekke har ikke noe å si. Det kan også være strålende vær på land, men så kan det være forferdelig å gå ut med båt, forklarer han.

De siste årene har det også kommet flere turister utenfor sommersesongen. I 2015 0g 2016 var det mange turister på besøk også i september.– I september og oktober får man det beste av to verdener. Da har man grei temperatur, og så har man mulighet til å få med seg nordlys. Vi prøver nå å markedsføre nordlys kombinert med kvalsafari. Så vi håper på at september blir bra i år også, avslutter Zanoni.

Daniele Zanoni i Hvalsafari AS.