- Det har ikke vært et stort engasjement rundt kommunereformen i Sortland, men nå skal vi få informasjon og dere skal få si deres mening, sa ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo i begynnelsen av møtet.

Robert Isachsen fra Fylkesmannen i Nordland sitt kontor fortalte innledningsvis litt om kommunereformen før representanter for alle partiene fikk si sin mening og sitt syn på kommunereformen.

Geir Johnsen var konfransier da politikerne fikk sine tre minutters apell.

Les også: Utpressing og sammensling

- Reformen er død

Christoffer Ellingsen fra Rødt Sortland sa:

- Det gode landet vi skal bygge videre trues av denne reformen. Det at vi bor spredt har lokal verdiskapning er det som gjør at dette landet og lokaldemokratiet  fungerer. Det betyr ikke at vi ikke kan gjøre det bedre. Men vi er imot kommunereformen for å bevare disse verdiene. Den utfordrer oss på de grunnleggende verdiene våre. I tillegg er prosessen udemokratisk. Den er vedtatt etter forrige stortingsvalg og skal gjennomføres før neste. Den er sentraliserende. Den vil ha en effekt på sentralisering av samfunnet vårt. Den er også udemokratisk da vi vil få færre politikere som det vil bli vanskelig for mannen i gata å nå. Denne reformen er død allerede, sa Ellingsen.

Les også: Kommunestruktur for fremtiden

- Svarer før en spør

Karl Erling Nordlund i Sortland Senterparti sa.

- Når en fra oven går inn og sier en skal ha en utredning er det ikke demokratisk, en har funnet svaret før en stiller spørsmålet. Dagens flertall på Stortinget innser ikke at en har en mer effektiv kommunestruktur i dag enn det en får med en sammenslåing. Og når en ikke får kommunene med, bruker en tvang for å få det gjennom. Tvang gir ikke grobunn for en fremdig kommune som fungerer. Resultatet vil bli en kommune med sterke interne motsetninger, enten tvangen er fra storting fylkesmann eller ei økonomisk tvangstrøye.

Les også: Vil høre hva folket mener

- Svaret ikke å bli større

Oddmund Enoksen fra Sortland SV sa.

- Det er ikke godhetstyrraniet som rir Norge som ei mare, det er den blinde trua på at stort er godt og at alt må fusjoneres. Kommunalminister Jan Tore Sanner tror at svaret er å bli større. Er vi villig til å betale prisen. Det er nettopp derfor våre naboer ikke vil slå seg sammen med oss, de skjønner de må betale prisen med mindre påvirkning.

- Sammenslåing er fremskritt

Asbjørn Tingvoll fra Sortland Fremskrittsparti kunngjorde, ikke overraskende, at han var en varm tilhenger av sammenslåing.

-  Dette er fremskritt. Det gir mer makt og myndghet til kommunene. Stort potensiale med samordnet drift for eksempel innen  helse og  omsorg, skolestruktur, teknisk, veier og vintervedlikehold. Der fins det uante muligheter. Det er også nødvendig med mer effektivisering. Jeg tenker på ordførere, rådmenn og politikere. Der kan vi blir kvitt en god del. Det er en vinn-vinn situasjon, sa Tingvoll til latter fra salen.

- Behov for forandring

Sigurd Jacobsen fra Sortland Arbeiderparti var litt mer åpen og mindre sort hvitt enn sine kolleger.

- Engasjementet har vært lite fra folket i Sortland. Det er nok fordi det er usikkert hva en sammenslåing vi føre til. Samtidig har de andre kommmunene sagt de ikke vil slå seg sammen. I dag samarbeider vi med de andre kommunene inne regionrådet, kulturutvalg, reiseliv og barnevern. Dette fungerer godt på tvers av kommunegrensene, sa han og la til.

- Det er behov for forandring, men sammenslåing må basere seg på frivillighet.

- Må vite hva folk vil

Beate Bø Nilsen fra Sortland Høyre ville ha folks mening.

- Innbyggerundersøkelsen er viktig. I vågan viste den at de ønsket et samabeid og derfor snudde politikerne. Derfor er den undersøkelsen som nå kommer en viktig pekepinn, sa Nilsen og fortsatte.

- Like vikigt er det å snakke med nabokommunene. Ikke bare med tanke på hele kommuner, men også deler. Eksempelvis deler av Kvæfjord og Lødingen . De mulighetene må vi være løsningsorienterte på.

Flertallet mot

Blant de omlag seksti fremmøtte ble det oppfordret til en håndsopprekking for å se hvem som var for sammenslåing. Røft regna mener VOL det var omlag 10 prosent som var for, mens resten viste sin motstand ved å unngå å rekke opp handa.

Rune Tjønsø stilte spørsmål til panelet om sentralisering.

- Rødt og SV snakker om sentralisering som om at sentralisering ikke er i dag allerede. Vi har så små miljø her hos oss og unge mennesker kan ikke komme hjem for det er ikke nok jobber til å komme hjem til. Det som skjer er at vi får en sentralisering lengre sørover i landet for det ikke finnes jobb her hos oss, sa han.

Christoffer Ellingsen fra Rødt sa.

- Med Ap i førersetet har vi sett den største sentraliseringen vi har sett. Både inne sykehus og politi. Disse menneskeskapte sentraliseringene fører samfunnet i feil retning.

Asbjørn Høgden mente folket må bestemme.

- Skal noen presse det nedover oss. Hver november og desember er det dramatsik i alle kommuner. Er det slik at Harstad Narvik  og Bodø bare  er velstand? Er det slik å forstå at bykommuene ikke har problemer med økonomi, spurte han.

Robert Isachsen fra Fylkesmannens kontor svarte.

- Det er ikke slik at de ikke har problemer, men de har mer robust økonomi. Mens vi i de små kommunene ser at de går inn og ut av Robek, tviler jeg at vi får se Bodø på robek.

- Bryr meg ikke om innbyggerundersøkelsen

Geir Halvorsen fra Sortland Høyre spurte fra salen om hvordan panelet ville foholde seg til den kommende brukerundersøkelsen i Sortland.

- Jeg bryr meg ikke om meningsmålinger og jeg bryr meg ikke om hva som brukerundersøkelsen viser heller. Den gir bare et tverrsnitt og ikke et ekte bilde av hva Sortland mener, sa Christoffer Ellingsen fra Rødt.

Sammenslåing for å spre makt

John Petter Arntzen i salen hadde et noe annet syn på årsaken til ønsket fra Regjeringen til en kommunesammenslåing.

- Flertall på Stortinget ønsker å spre makt. At en skal flytte makt fra Oslo til regionene og motvirke sentralisering også få offentlige arbeidsplasser til distirktene. Hvordan kan dere argumentere for å opprettholde at små kommuner kan gjøre seg gjeldende? Små kommuner blir jo marginalisert i dag. Nord-Norge får mindre og mindre innflytelse, om vi skal få innflytelse i denne regionene må vi gjøre strukturelle grep, skape sterkere regioner om ikke blir vi enda mer i utkanten og blir marginalisert.

Også her ga Ellingsen svar.

- Det er gjort undersøkelser på kommuner som er sammenslått i andre land. Overvekt av de kommunene i ytterkanten fikk mindre innflytelse og mer fraflytting. Bare tenk om kommuneledelsen i Bø ble borte. Da ville du miste den største kompetansearbeidsplassen i Bø. Det ville føre til massefraflytting. De små infrastrukturene er det som gjelder, sa han.

Oddmund Enoksen var enig.

- Å si at sammenslåing vil føre til flere arbeidplasser er bare propaganda.

Lite engasjement

Etter at poltikerne var ferdig med sin sluttapeller, som ikke brakte opp noe nytt, avsluttet ordfører, Bjørkmo, med å fortelle om gangen videre. En brukerundersøkelse gjennomfører i mai før prosessen blir ferdig innen 1. juli. Hun fortalte også om en dialog med Kvæfjord kommune om en grenseendring for å innlemme deler av Gullesfjord i Sortland kommune. Den saken kan du lese på VOL litt senere i kveld.

Folkemøtet torsdag kveld bar det samme preget som har vært rundt kommunereformen i Sortland det siste året, nemlig at det store engasjementet uteblir. Kun omlag 50 mennseker på et folkemøte, hvorav kanskje 40 prosent av de var folkevalgte eller politikere, vitner om det.

Beate Bø Nilsen hadde imidlertid en oppfordring.

- Når de ringer for å gjennomføre innbyggerundersøkelsen, svar dem og ta dere tid. Det er viktig at vi får vite innbyggernes ønsker.