Debatten rundt de verneverdige bygningene i Hovden går mot en slutt. Formannskapet sa før helgen nei til riving av "Salteriet" og "Løven".

– Ikke søkt om riving

Før behandlingen hadde tiltakshaver trukket søknaden av flere bygnniger og sier at de som står der i dag fortsatt skal gjøre det.

Tiltakshaver Hovden Fiskeindustri anfører i sitt skriv til kommunen at det ikke er riving av Salteret og Løven det er søkt om.

De har i den forbindelse konkretisert noen enkeltpunkter i forhold til søknad demontering av to bygninger og riving av to bygninger:

1. Pr definisjon er riving å forstå som sanering, deponering til deponi. Demontering er det motsatte, man tar ned for gjenbruk, eksempelvis slik Salteriet kom til Hovden.

2 Saksbehandler/Rådmann Har behandlet søknaden motsatt av det det er søkt om. Salteriet og Løven omtales KUN av ordet Riving. Det er IKKE det vi har søkt på.

3. I saksfremlegget for riving av eldre tørrfisklager( gnr, 50/40) i den hensikt å sette opp et nytt etter dagens krav, skriver saksbehandler at nytt tørrfisklager ikke kan bygges pga avstand til vei.

Derfor trekker vi den søknaden.

4. Serviceanlegget. Vår intensjon med å rive det var kun for adkomst i forbindelse med bygging av ny kai. I likhet med Salteriet står det ut over kai som må rives. Når det i saksfremlegget fremkommer at Salteriets plassering ikke er utfordrende i forhold til ny kai, så vil jo det samme måtte gjelde for Serviceanlegget. Derfor trekker vi også den søknaden.

5. I media, også innspill på saka fremkommer negativ omtale av eiers fremgangsmåte i forhold til "Bernhardbua". omhandles ikke av denne sak men allikevel grunn til å avklare. Det var eier som tok initiativ til å få prosjektet i gang.

Avgjørende punkt

– Det kom til et punkt underveis hvor det oppstod divergerende oppfatning om plassering. Eiers utgangspunkt var å få plassert all gammel bebyggelse som er igjen i Hovden i nærheten av Gårdshauen på Holmen, (samme gjelder i dag)det satte krefter involvert i "Bernhardbua" seg imot, derfor la jeg prosjektet på is inntil videre.

Foreløpig er det slik at jeg forbeholder meg retten til å disponere over eget gods, hvor enn mye enkelte fra/ i Hovden mener det er deres. Kulturavd, hos BK gikk aktivt i ledtog sammens med underskriftskampanje i Hovden hvor agendaen var å få stanset muligheten i reguleringsplanen for all innstallering på Buholmen såvel som Tarholmen.

Argumentet var det "Visuelle" i forhold til Gårdshauen. Dette forhold i forbindelse med søknad vindmøllepark. Nå er forholdet endret seg i forbindelse med ny plan og igangværende prosjekt. Spørsmålet blir om BK blir en medspiller denne gang eller fortsatt jobber etter samme agenda som sist. Saksfremlegget slik det fremstår tyder lite på det, skriver daglig leder John Edvard Johnsen.