De seks møtende eldrerådsmedlemmene denne uka har tilhold på henholdsvis Melbu, Stokmarknes, Stokmarknes, Langøya, Brottøy og Hadsel Innland.

– Hvorfor har man i formannskapet valgt å se bort fra eldrerådets klare anbefaling om å samle tjenestene for eldre på Riarhaugen for Melbu og på Stokmarknes? Hva er det som er skjedd? undret eldrerådets leder Lars Klæboe.

– Dere må spørre politikerne

Eldrerådet har gjennom innspill til omsorgsplanen vært enstemmige i sin anbefaling om at omsorgsboliger for søndre del av Hadseløya må bygges sentrumsnært på Melbu, og da på Riarhaugen.

– Dere må nesten spørre politikerne om hvorfor de ønsker å bygge demenstilbud på Ekren, svarte helse- og omsorgssjef Marion Celius. Hun var nøye på å understreke at hun ikke kritiserer flertallet i formannskapets avgjørelse, selv om administrasjonen gjentatte ganger har understreket at man ønsker mer samlokalisering av tilbudene.

Jacob Normann Jacobsen er både medlem av eldrerådet, han sitter i helseutvalget og møter også i kommunestyret.

Han la i møtet i eldrerådet denne uka ikke skjul på at han er uenig i planene om å utvikle Ekren fremfor å samle tilbudene på Melbu og på Stokmarknes.

– Det første gamlehjemmet og sykehjemmet i Hadsel ble lagt til Ekren. Det var i eldre tider en hemsko med tanke på transport at det ble lagt der det ligger, og det samme gjelder i dag.

– Jeg er klart mot innstillingen til formannskapet. Det er plass å bygge ved Riarhaugen, og med en strandpromenade der, blir det et flott område, sa Jacobsen.

– Bedre plass på Ekren

Leif Johansen fra Melbu var imidlertid positiv til å bygge demensboliger på Ekren fremfor på Melbu. – Fordi det er bedre plass på Ekren til å bygge. Det vil være tryggere for de demente, mente han.

Johansen viste til administrasjonens klare ambisjon om at det skal være ett sykehjem på Hadseløya, og det på Stokmarknes.

– Da blir det jo langt å kjøre dit fra Melbu, sa han.

Det fikk både de andre eldrerådsmedlemmene, samt helse- og omsorgssjefen til å ta ordet.

– Ved innlandet alderssenter er det folk fra både Langøya og Stokmarknes, sa Evy Arntsen fra Innlandet lokalutvalg.

Marion Celius understreket det samme: De tilgjengelige plassene på alders- og sykehjem befolkes av hadselværinger uavhengig av hvor de kommer fra, men ut fra hvor det er ledig.

– Jeg må understreke at det er dyktige folk som jobber ved Ekren, jeg har selv en datter som jobber der, sa Lars Klæboe.

– Men jeg har fått høre fra eldre som bor der at de føler seg isolert der, mente eldrerådslederen, som dermed mener det gir bedre eldreomsorg å samle tjenester på to steder fremfor på tre steder.

– Hvorfor velge dyrest?

Under diskusjonen ble det også debatt om prisen på å bygge ut ved Riarhaugen fremfor på Ekren.

Kostnader for grunnarbeid ved vei, vann og avløp, medregnet bussholdeplass og ny avkjørsel på Ekren etter krav fra Statens vegvesen vil bli to-tre ganger så mye som for Riarhaugen. Det er fordi arealet som må bearbeides på Ekren er mye større enn ved Riarhaugen.

– Når grunnarbeidene ser ut til å være så mye høyere for Ekren enn for Riarhaugen, hvorfor velger man da alternativet som er dyrest, og som Eldrerådet ikke går inn for? Det skjønner jeg ikke, sa Jorunn Dahl.

Det er i ukene fremover mulig å sende innspill til planen.

nattevakter og fagmiljø: Samlokalisering vil etter fagfolkets mening bidra til å redusere driftsutgifter, og bidra til et tettere og styrket fagmiljø. Blant annet derfor er man skeptiske til Ekren.