Det er SV i Nordland som nå går inn for et forbud mot seismikk for å bevare havområdene. Ifølge partiet finnes det finnes havområder som er så verdifulle at den mektige oljeindustrien må vike for fiskeriaktivitet.

– Derfor må vi etablere seismikkfrie områder slik at vi slipper det presset fra oljeindustrien for alltid, leder i Nordland SV, Marius Jøsevold til NRK.

Støtter fisket

Ved å forby seismikkskytingen håper Jøsevold at partiet vil komme fiskerinæringen i møte.

– Oljenæringen er en solnedgangsnæring, og den lovede oljeboomen som skulle komme til Nord-Norge ikke kommer. Da er det viktigere for oss å ta vare på en næring som faktisk eksporterer for milliarder av kroner hvert år, nemlig fiskeriene, fortsetter Jøsevold.

Tviler på forbud

En som er mer kritisk til effekten av et forbud er havforsker Endre Grimsbø. Til NRK sier han at seismikkskyting ikke er et problem så lenge det foregår utenfor gyteperiodene.

– Vi er jo redde for at fisken skal bli forstyrret under gytingen. Dersom seismikken påvirker gytingen slik at denne uteblir, så vil det jo være uheldig. Derfor er vi forsiktige med å anbefale seismikkskyting i gyteperiodene. Ellers vil det ikke ha noen effekt, sier Grimsbø til NRK.