Arkitekt Tumo Sinisalmi og Stian Mathisen fra Fortum var torsdag med på befaring på Ånstadblåheia vindpark.

– Vi har støyping av tre fundamenter igjen på Lafjell. To av disse er under støyping i neste uke, mens grunnarbeidene på den siste er i gang. Vindparken er helt i rute, sier Thomas Stigen i Vesterålskraft.

Monteres fortløpende

Den neste store milepælen i utbyggingen av vindkraftparken blir når de første vindmøllene ankommer med båt fra den danske leverandøren Vesta.

– Vi venter at de kommer i månedskiftet juni-juli, og da blir det full fart, sier Stigen.

Veiene opp til vindmølleparken er ferdige og skal gruses opp og komprimeres på nytt. Arbeidene på oppstillingsplass er i sluttfasen.

– Trafoen er ferdig og klar til å tas i bruk til kraftproduksjon. Den ferdigstilles nå og er klar trolig neste fredag. Her er man akkurat i rute, så det kan bli neste fredag eller uka deretter at denne er rede, sier Stigen.

Når delene på vindmøllene ankommer, vil de bli montert fortløpende.

– Vi regner med om lag tre ukers montering per vindmølle og regner med at de første er montert til midten av august, sier han.

Unik vindkraftressurs

– Vindmøllene vil monteres og settes i rett inn i prøveproduksjon, og vi i løpet av året skal samtlige være i produksjon, sier Tumo Sinisalmi, som er arkitekten som har tegnet vindmølleparken.

Ifølge kommunikasjonssjef i Fortum, Stian Mathisen, vil det bli offisiell åpning av anlegget i løpet av høsten. Fortum er svært fornøyde med satsingen på fornybar energi og grønn kraft i Sortland og sier at Ånstadblåheia utgjør en stor ressurs:

– Det er en helt unik vindressurs som er her. Det er nesten ingen andre steder i Norge vi kunne vi satt opp møller og få et så godt resultat som det er her, sier Mathisen.

Vindmølleparken skal bestå av 14 møller som skal levere 150 gigawatt (GW).

– Til sammenlikning så leverer de tre andre kraftstasjonene vi har til sammen 50 gigawatt. Det sier litt om hvor stor kraftproduksjonen blir her, sier Thomas Stigen i Vesterålskraft.

Skryter av entreprenørene

Hovedentreprenør for utbyggingen er Sortland Entreprenør, sammen med Bulldozerlaget, og de høster ros.

– Vi har vært veldig fornøyde med entreprenørene hele veien i prosjektet, sier Stian Mathisen.

– De har også satt inn ressurser og de gjør en veldig god jobb, sier Thomas Stigen.

Frist til neste år

Servicebygget er også ferdig, samtidig som revegeteringen av området er i rute.

– NVE sin tilsynsmyndighet når det gjelder miljø har vært veldig fornøyd så langt, og det er all grunn til at de kommer til å være det også i framtida når det gjelder revegeteringen, sier Stigen.

Han tilføyer at fristen for å bli ferdig med dette arbeidet er satt til utgangen av 2019.

– Blir veldig bra

– Når vindmøllene ankommer tar Vesta over som hovedentreprenør. Det kommer også en kran som vi vet er et voldsverk, og den vil ankomme samtidig med de første vindmøllene, sier han.

Møllene kommer i deler i form av vinger, hus og tårn. Ifølge Stigen kan det også bli brukt en lokal entreprenør innen krandrift når selve monteringen starter.

– Det er veldig mye maskinvirksomhet på anlegget akkurat nå. Vindparken er et eksempel på at ei slik utbygging til tider kan se kaotisk og stygt ut, men at det blir veldig bra til slutt, slår Thomas Stigen fast.