Det er en bauta i vår fotografiske historie som står bak bildene i årets sommerutstilling ved Bø museum. Utstillingen "En fotografisk tidsreise" viser bilder av Anders Beer Wilse, som regnes som en av Norges fremste fotografer. Han var født i 1865, og ble kjent for sine landskapsfotografier, stemningsbilder og portretter fra inn- og utland.

Bilder fra Bø

Wilse hadde en enorm produksjon, og reiste Norge på kryss og tvers. Han var blant annet i Bø i 1938.

- Der tok han bilder som viser et ganske annet landskap og en annen bebyggelse enn det vi ser i dag, forteller Julie Sæther ved Bø museum i en pressemelding.

Fra Norsk Folkemuseum har museet i Bø fått låne åtte av bildene Wilse tok da han var i kommunen.

Når museet har sin sesongåpning søndag dukker også en av våre mest anerkjente nålevende fotografer opp. Trym Ivar Bergsmo skal vise sine egne bilder, og blant annet snakke om det arktiske lyset.

- Han skal fortelle om hvordan han tilnærmer seg fotograferingen av det nordnorske landskapet, og de andre historiene og opplevelsene han formidler fra landsdelen vår, forteller Sæther.

Trolltamp

I sommer viser museet på yttersida også utstillingen "Trolltamp - Jack Berntsen og den nordnorske visebølgen", som er laget av Nordland fylkeskommune og Arkiv i Nordland.

- Jack Berntsen var et fyrtårn i dannelsen av den nordnorske identiteten. Hadde det ikke vært for han, hadde vi kanskje enda stått med hua i handa og knota på bokmål i det offentlige rom, sier Særther og ønsker velkommen til Bø førskommende søndag.