- Da vi først hadde fått lokalisert de savnede sauene tok det oss bare fem minutter å få dem i båten, forklarer bonde Trond Pettersen, om dyrene som har vært ute i det fri i nesten et år.

Men først spoler vi tilbake til september 2013: Det er sauesanking i hele Vesterålen. Tusenvis av sauer har gresset seg fete i fjellet. Nå skal de hentes ned. Men det er ikke alltid så enkelt å finne alle dyrene.

- Vi begynner å  sanke dyr i de første dagene av september. Så holder vi på så lenge at vi ikke ser, hører eller finner flere dyr. Det varierer fra år til år hvor mye som blir borte underveis. Vi var langt ute i desember før vi gav opp letingen. Vi hadde hørt lyd av sauebjeller, uten å klare å finne flere, forklarer bonden, som holder til på Frøskeland i Sortland.

- Det er sannsynlig at det er dyrene som er funnet nå som vi hørte, uten at det er helt sikkert. Dyrene har gått i Øksnes, på andre siden av Steinland. Det var folk som har hytte som har gitt oss tips som førte til at vi fant de to, sier Pettersen.

- Det var trivelig å finne dyrene igjen etter så lang tid. Og det var fint å se at de har klart seg så utrolig bra. Mora var riktignok litt tynn, men ikke sykelig mager. Værlammet så veldig godt ut. Nå skal de to få stå og få litt ekstra godt stell i tiden som kommer, sier Trond Pettersen.

- Det er klart det er litt spesielt at dyrene har klart seg så godt etter så lang tid ute. Det kan nok ha noe å gjøre med at dyrene har vært i områder med svært lite snø, tror bonden.