I juli i fjor ble det skutt mot gamle Kvitnes hovedgård, samt gjort annet hærverk.

Denne uka er to unge menn, en i slutten av tenåra og en i slutten av 20-åra, dømt av Vesterålen tingrett til bøter for det omfattende hærverket. Den eldste av dem dømmes til en bot på 9500 kroner, subsidiært fengsel i 18 dager. Yngstemann dømmes til en bot på 8500 kroner, subisidært fengsel i 16 dager dersom ikke boten betales.

Yngstemann dømmes ikke for alle tiflellene av hærverk, men er samtidig dømt for å ha kjørt motorsykkel ulovlig. Og idømmes sperrefrist på seks måneder for erverv av førerkort.

Ifølge dommen omfatter hærverket blant annet ødelagt pipe, flere knuste vinduer ved bruk av stein og skytevåpen, påføring av lim/asfaltmasse på flere av gårdens dører, samt ødeleggelse av redskaper ved påføring av syre.

Hovedgården har vært gjenstad for en omstridt eiendomstvist, men retten har valgt å ikke berøre denne i sin behandling: Her har det strafferettslige spørsmålet vært hva som er skjedd, og hvem som har gjort det.  Og eventuelt hvilken straff som skal idømmes.

Mens de tiltalte hevder seg uskyldig, er det flere vitner som peker dem ut som gjerningspersoner for de påståtte tilfellene av hærverk. Dette legges avgjørende vekt på i avgjørelsen til retten.

Krav om erstatning for hærverket slipper de tiltalte imidlertid unna i denne sammenheng: Påtalemyndigheten fremmet på vegne av eier av eiendommen fremsatt et krav om erstatning på 305 000 kroner for utbedringskostnader, men retten finner at kravet er fremmet for sent i henhold til reglene. Dommer Hanne Elise Skare mener dermed at kravet ikke kan behandles.