Denne påska er det uttakssamling for Norges volleyballkvinner i Tønsberg. Samlingen danner grunnlag for landslagstroppen som skal spille tre EM-kvalifiseringskamper i mai.

Blant de totalt 20 spillerne som deltar på samlingen og som kjemper om en plass i landslagstroppen, er fem av dem fra Vesterålen. Disse er Susann Jægtnes Bech (Oslo Volley), Lisa Walle (Nyborg) og Andrine Andreassen (Sortland J17), som alle er fra Sortland, Lisbeth Woie, Henriette Benum Andersen fra Øksnes (Begge Randaberg) og Ragni Steen Knudsen (Lindsay College), som også kommer fra Øksnes

I tillegg er Andrine Andreassen fra Sortland også med, som aspirant. Maja Linn Sande, også hun fra Sortland, er også til stede, men kun for å trene.  Ingen av disse to er med i selve landslagsuttaket.

- Det er kjempekjekt at vi er fem spillere fra Vesterålen og at så mange har klart å hevde seg i andre klubber, sier Susann Jægtnes Bech, som til daglig spiller i Oslo Volley.

To økter per dag

Samlingen, som startet tirsdag i denne uka og varer frem til søndag, består av to økter per dag, tre timer om morgenen og to og en halvtime på ettermiddagen.

- Vi trener veldig mye teknikk og har hentet inn en av Norges fremste trenere for anledningen, Tor Alexandersen, opplyser Jægtnes Bech.

Hun understreker at det ikke er noe kniving mellom Sortland og Øksnesspillerne i forbindelse med landslagssamlingen.

- Det eksisterer ikke. De fleste av oss har forflytta oss fra Vesterålen. Vi her fordi vi skal spille på landslaget i lag og da må vi samarbeide, slår hun fast.

-Må jobbe hardt

Jægtnes Bech har allerede debutert på landslaget og har de to siste årene vært blant eliteseriens beste poengplukkere. Likevel understreker hun langt fra er utlært. Hun føler seg heller ikke sikker på at hun blir tatt ut til EM-kvalifiseringskampene.

- Mulighetene er nok gode, men da må jeg jobbe hardt, sier hun.

På spørsmål om hun ikke savner å være hjemme på Sortland i påsken, svarer 19-åringen.

- Å være på samling er veldig kjekt. Heldigvis var jeg hjemme i fire dager før jeg dro sørover og fikk derfor en liten smak av påsken hjemme, sier Jægtnes Bech.

God rekruttering

Odd Ekerhovd er landslagstrener for Norge. Han er imponert over det gode rekrutteringsarbeidet som drives i Vesterålen.

- Sortland og Øksil har fått opp noen veldig gode kull med jenter som er født i 95 og 96. Dersom Cecilie Woie, som går på skole i USA, hadde vært tilgjengelig, hadde hun også vært med, understreker treneren.

Andrine Andreassen, som er født i 1999, er med i troppen som en slags aspirant.

-  I forbindelse med at Tore Alexandersen nylig var i Sortland og trente unge spillere, syntes han at Andrine var en lovende og spennende spiller med stort potensial. Han spurte meg om hun ikke kunne få være med å trene på selve samlingen, noe jeg syntes var en god ide, forteller Ekerhovd.

Må utvikle seg internasjonalt

Samtidig understreker han at spillerne har mye å gå på, særlig internasjonalt.

- Dette er veldig gode spillere i norsk sammenheng, men de er fortsatt noe uerfarne på seniornivå med tanke på at det er født i 95 og 96. Neste skritt blir å hevde seg på nordeuropeisk og internasjonal sammenheng. Noen av dem har muligheter til å henge med volleyballteknisk. Den store utfordringen er fysikken. Å hevde seg i internasjonal volleyball dersom man er under 180 cm, er vanskelig. Med god tilrettelegging er alle disse spillerne ta mange skritt, uten at jeg kan slå fast at de får noen internasjonal karriere, forklarer landslagsjefen.

Alle kan bli tatt ut

På samlingen i Tønsberg blir det terpet mye teknikk, noe Ekerhovd mener er viktig for hele volleyball-Norge. Samtidig understreker han at det ikke nødvendigvis er de mest tekniske spillerne som blir tatt ut til kvalifiseringskampene i mai.

- Jeg ser først og fremst etter spillere som utfyller hverandre og som kan gjøre hverandre gode. Derfor er det ikke nødvendigvis de beste i eliteserien som kommer med, men de som løser oppgavene og tar til seg informasjonen de får på best mulig måte, slår Odd Ekerhovd fast, og legger til at de 20 spillerne som deltar på samlingen, blir redusert til 12 eller 14 etter uttaket.

De tre kvalifiseringskampene til kvinnelandslaget i mai, går mot henholdsvis Bosnia, Litauen og Montenegro. Vinneren går videre til neste kvalifiseringsrunde.