I går kveld skrev VOL at tre tannlegekontor er foreslått kuttet. Det gjelder Risøyhamn, Bø og Lødingen. To av de tre kommunene, Bø og Lødingen, mister det kommunale tilbudet helt. Andøy får beholde en fylkeskommunal tannklinikk på Andenes.

– For Andøy er forslaget et paradoks. Vi har startet en kommunal omstilling med en Visjonen «Sammen skaper vi omstilling». Samhandling med staten og fylkeskommunen er viktig om vi skal få en positiv utvikling, sier Solsvik. Han mener det ikke er god samhandling å legge ned tannlegekontoret i Risøyhamn.

Ufrivillig liten

I likhet med Bø-ordfører Sture Pedersen peker Solsvik på at Andøy ble definert som en «ufrivillig» liten kommune, som ikke ble rammet i kutt av statlige overføringer som følge av at kommunen «frivillig» valgte å være liten. De samme hensynene tar ikke fylkeskommunen. Solsvik peker på at staten effektiviserer mye av sin virksomhet, eksempelvis Forsvaret og politiet. I Andøy er det også forslag om effektivisering i Kirken. En prestestilling på Dverberg er inndratt, og det er forslag om at Dverberg og Bjørnskinn sokn skal slås sammen med Andenes.

– Samhandlingspolitikk gjelder alle, unntatt stat og fylkeskommune. Det ønsker jeg å reise som problemstilling, sier Andøy-ordføreren.

De foreslått nedlagte tannlegekontorene i rød skrift

Omstilles

Han understreker at Andøy skal omstilles.

– Skal Andøy lykkes med sin omstilling, må den generelle samfunnsutviklingen følge med. Vi bygger ny skole i Risøyhamn, og det kan komme en milliardinvestering på vestersiden av Andøya (satellittoppskyting). Saken handler dermed om offentlig tilrettelegging for utvikling, sier Solsvik. Han peker på at dersom det etableres en stor arbeidsplass på vestersiden av Andøya, må det offentlige svare opp sitt tilbud slik at offentlige tjenester, som tannlege, ikke legges for langt unna der folk bor.

Høyreordføreren sier at han er for effektiv drift og effektiv ressursutnyttelse, men i denne saken kommer effektiviseringen med en pris: Manglende samhandling mellom kommune og næringslivet.

– Det er viktig at også fylkeskommunen er til stede, sier han.