VOL rapporterte i går at A. H. Holding på Andenes i fjor hadde et overskudd før skatt på mer enn en halv milliard kroner, og at eierne tok 97 millioner kroner i utbytte. Fram til 2010 eide Andøy kommune en tredjedel av selskapet, men solgte sine aksjer for syv millioner kroner.

– Jeg mente, og mener fortsatt, at det var galskap å selge aksjer uten verdifast takst av kontantstrømmen eller kunnskap om hva aksjeposten var verdt, sier han til VOL.

– De som kjøpte aksjene har ikke gjort mye galt, men kom med tilbud, der kommunestyrets flertall bestemte å selge. Den gangen hadde vi et estimat fra daværende næringssjef Bjørnar Sellevold, som sa at kommunens andel i aksjene var verdt 80 millioner kroner, et estimat kommunestyremedlemmene aldri fikk se, sier han.

Etterlyste takst

Solvoll forteller videre at flere eksperter han og andre motstandere av salget tok kontakt med, understreket hvor viktig det var at de fikk takst eller verdifastsetting på aksjene.

– For det er få som selger hytter i utmarka uten at det foreligger takst. Her solgt altså kommunen 34 prosent av sin eierandel, til syv millioner kroner. Et gunstig kjøp, men et katastrofesalg for kommunen, understreker Solvoll og legger til at utfallet av denne saken var årsaken til at han valgte å forlate politikken.

Ulike situasjoner

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik, klarer ikke å se koblingen mellom kommunens aksjesalg og at Andenes Havfiskeselskap senere solgte tråleren og nå sitter igjen med et solid utbytte.

–  Andenes Havfiskeselskap ville bygge ny båt, noe som var en betydelig emisjon kommunen, som minoritetseier, ikke kunne være med på. De gjennomførte da emisjonen uten kommunen, slik at kommunens andel ble betydelig redusert, sier Solsvik.

Alternativet, ifølge Solsvik, hadde vært at kommunen ble kraftig utvanna.

– Vi ville sittet igjen med langt under ti prosent.

Hadde muligheten

Solsvik registrerer at flere er uenige i at kommunen solgte aksjeposten, men mener at det man ikke kan se på situasjonen den gangen med dagens øyne.

– Man kan ikke bruke det utbytte som eierne har tatt ut etter salget, som dokumentasjon. Vi solgte til en pris som vi mente var rett den gangen, og så er det flere som har andre meninger, noe som de selvsagt har rett til. Situasjonen den gang var slik at vi ikke hadde mulighet til å være med på en emisjon for å opprettholde kommunens eierandel, sier Solsvik.

Orienterte om verdi

Når det gjelder påstanden fra Solvoll om at kommunestyret ikke ble orientert om at kommunens andel i aksjene var verdt 80 millioner kroner, sier han:

– Næringssjefen mente at kommunens andel var mer verdt, noe det ble orientert om og som ble lagt til grunnlag for beslutningen av kommunestyret, sier Solsvik