Hennes Majestet, Dronning Sonja, kom også til Bø sjøveien. Kongeskipet ankret opp like utenfor småbåthavna og dronningen ble så skysset inn til det ventende folkehavet som ventet. Her hadde folk pyntet seg i finstas og bunad. Det var fest og rene 17.mai-stemning i Bø i dag.

Men dronning Sonja skulle mer enn bare besøke Bø i dag. Hun skulle også ha en offisiell åpning av det nye friluftsgalleriet i Bø, som ligger like ved Mannen fra havet.

Parken er bygd på dugnad og med midler fra Bø kommune og Nordland Fylkeskommune og er i korte trekk en tribune, eller amfi, med bilder av alle de 34 skulpturene i Nordland på veggen. Under åpningen presenterte også Bø-ordfører Sture Pedersen det nye tilskuddet til Skulpturlandskap Nordland.

- Det er det dere ser her når dere sitter og skuer utover. Havet og landskapet er det 35. tilskuddet til Skulpturlandskap Nordland, sa Pedersen fra podiet under sin åpningstale.

Skryt

Fylkesordfører Sonja Steen talte også og skrøt uhemmet av intiativet til Bø Kommune.

- Dere imponerer og når dere kom med dette forslaget måtte vi bidra. Det var en kjempeide som dere har gjennomført på en utrolig flott måte, sa hun.

Hun kunne også røpe en liten hemmelighet.

- Jeg er litt forelsket. I Mannen fra havet. Han er den andre mannen i mitt liv, sa hun.

Åpningssermonien var sterk og preget av flott kultur med innslag fra Julie Willumsen og Øystein Lunde Ingvaldsen og fantastisk trompet-musikk av eminente Ole Edvard Antonsen.

Imellom innslagene sto Dronning Sonja for den offisielle åpningen ved å kutte ei snor holdt oppe av fylkesordffører og ordfører. På dette tidspunktet snakket også dronningen varmt om Bø, havet, Vesterålen og ikke minst Mannen fra havet.

- Skulpturlandskap Nordland er veldig viktig for meg. Det er noe som jeg har vært fascinert av siden ideen kom opp. I grunn så burde det arrangeres turer fra sted til sted slik at flere kunne få ta del i det. Jeg vet at når de første skulpturene kom så var det skepsis. Å få folk til å samle seg rundt en sten i et stenlandskap er ikke lett, men jeg tror alle har samlet seg rundt disse fantastiske skulpturene og det har gitt oss alle noe nytt, sa hun.

Dette kunne Sture Pedersen bekrefte.

- Jeg vet mange var skeptiske til Mannen fra havet når han kom. Men nå elsker vi han alle sammen. Og så vet vi alle om at i ryggen hans er det en kvinne, slik det er med alle sterke menn, sa han.

Etter seremonien i Friluftsgalleriet beveget dronningen og hennes følge, inkludert Fylkesmann Hild Martha Solberg,  fylkesordfører Steen og ordfører Pedersen, seg opp til nevnte Mannen fra Havet. Her ble Dronningen en go stund og samtalte i lengre tid med Pedersen om skulpturen. Hva hun sa røpet Pedersen noe om til VOL i et intervju senere. Det får du se i sin helhet litt senere i dag. Det vi kan røpe er dette.

- Hun sa noe om hvor Mannen fra havet ser hen og hvor han lengter tilbake til, se Pedersen.

- En fantastisk dag

Etter en seanse på kaia hvor Dronningen fikk boka "På tur i Vesterålen" et innrammet fotografi av Mannen fra havet samt ei diktsamling, var det tid for Dronning Sonja å forlate. Etter hun hadde lagt fra kai, fortsatte festen i båthavna med kanapeer og god drikke.

Sture Pedersen var da en lykkelig mann.

- Det har vært en fantastisk dag for Bø og folk har virkelig vært med å sette en fantastisk ramme for denne dagen.

Se videoreportasje fra besøket på VOL litt senere i ettermiddag.