Aditi Baraa tok litt av en sjanse, da hun sa opp lærlingkontrakten som matros på Christian Radich, og prøvde å få læringsplass på egen hånd. Men det gikk bare fem dager før hun fikk napp.

Bakgrunn

Da Aditi Baraa var ferdig med 10. klasse hadde hun lyst til å gjøre noe nytt.

– Jeg var litt interessert i å være på havet, og har vært der to ganger med fiskebåt. Det var vanskelig å finne et sted der de tok inn folk til fiske og fangst.

Derfor måtte jeg prøve noe annet. Da jeg var ferdig med TIP (teknisk industriproduksjon), gikk jeg videre på maritim i Bodø, forklarer Aditi.

Les også: – Vi er like bra som gutta

Lærlingplass

I fjor høst startet søkeprosessen for å få lærlingplass.

– Det gikk ut på å ringe rundt, blant annet kontakte hurtigruta og søke opplæringskontoret i Nordre Nordland om hjelp, sier Aditi.

Etter hvert fikk hun plass på Christian Radich.

– Jeg visste ikke hva det gikk ut på. Det var et skoleskip, og det fikk briste eller bære. Jeg måtte ta en sjanse, og begynne på utdanninga videre, forklarer hun.

Hun startet 7. september, mønstret på i Oslo, seilte utenriks til Spania, og lærte utrolig mye nytt.

– Ulempen var at vi bodde så tett opp på hverandre, og vi hadde ikke noe privatliv. Det ble mye styr, selv om vi fikk mange fine opplevelser. 12. januar fant jeg ut at jeg ville finne meg en ny læreplass. Jeg fikk åtte måneder for den perioden jeg var der, sier hun.

Les også: Anbefaler bedrifter å ta inn lærlinger

600 delinger på Facebook

Hun visste at det var vanskelig å få lærlingplass i disse tider, og fant ut at hun måtte skynde seg nå før uttaket til høsten, etter de som er klare til sommeren.

Derfor la hun ut en statusoppdatering på Facebook forrige tirsdag, og i løpet av et døgn hadde saken hennes fått 600 delinger.

Tipsene strømmet inn og hun fikk ganske mange steder å ringe og forhøre seg.

Les også: – Det har vært helt uvirkelig

Fikk napp

Til slutt kunne hun gledestrålende fortelle Andøyposten mandag formiddag at hun hadde fått napp.

Det ble matroslærlingplass i Torghatten Nord på en hurtigbåt som heter MS Kvænangen som har hovedbase i Skjervøy i Nord Troms.

– Jeg fikk faktisk tre tips om denne hurtigbåten som både er ambulansebåt og går mellom Skjervøy og Burfjord. Det hørtes ut som de trengte folk fort, sier hun.

De to første tipsene var fra folk som jobbet der. Jeg snakket med dem som jobbet om bord og skipperen. Rederiet Torghatten Nord ringte i dag. Det er ikke vanlig å ta inn lærlinger på hurtigbåt, men de måtte kompensere i forbindelse med nedbemanning. Så nå blir det både matroslærling på dekk, og en maskinlærling, sier hun.

Det er variert å være matroslærling.

Les også: Praksis hos Lindmo

Tilgjengelig i skjul

Aditis er tilgjengelig i skjul når hun er på jobb. Det gjelder vasking og vedlikehold.

– Det er variert arbeid. Jeg er

overalt på dekk og jeg både vasker og maler, smiler hun.

Skipper Fred Isaksen er veldig glad for å ha blitt tipset om Aditi.

– Hun skal nå få prøve seg om bord hos oss, og så får vi se om hun trives. Det er flott at sosiale medier fungerer på en slik måte som dette, og at man på egen hånd kan skaffe seg lærlingplass, slik som Aditi, sier Isaksen.

Han synes det er spennende å få ansatt en kvinnelig matros i et mannsdominert yrke.

Mannskapet går en uke på og en uke av.

Les også: Mye oppmerksomhet

På rett plass

Personalkonsulent Jan Eirik Andreassen i Torghatten Nord sier at Aditi var på rett plass til rett tid.

– Vi var klar til å ta inn lærling nå, og vanlig prosedyre ville være å gå via opplæringskontoret for maritime fag nord. Nå er det slik at det er mange kvalifiserte lærlinger som ikke får seg lærlingplass. Når det nå var slik at personalet på båten skaffet kontakten med Aditi selv, så er det helt greit for oss. Dersom de er fornøyd med henne, så behøver de ikke gå via opplæringskontoret, sier Andreassen.

Les også: – Får vi være hos dere?