Det viser den årlige kartleggingen av unge i arbeidslivet, Young Professional Attraction Index (YPAI) fra Academic Work.

78 prosent har vært nær ved eller har opplevd å bli utbrent, sammenlignet med 74 prosent i fjorårets undersøkelse. Det opplyser Academic Work i en pressemelding.

– Det var urovekkende tall vi så i fjor, så når utviklingen fortsetter i samme retning er det tydelig at arbeidsgivere og ledere må komme på banen og ta det på alvor, sier Mats Furulund, administrerende direktør i Academic Work.

Flere unge kvinner enn menn blir utbrent

Årets YPAI viser at 82 prosent av unge kvinner og 74 prosent av unge menn har opplevd å bli utbrent eller vært nær ved å bli utbrent på grunn faktorer knyttet til arbeidsplassen.

Blant disse oppgir 38 prosent dårlig ledelse som grunn, mens for stor arbeidsmengde (37%) og for lav bemanning (33%) er de nest største årsakene.

– Mange unge som er nye i arbeidslivet har behov for veiledning, støtte og tydelige forventninger fra sin leder. Vi ser at dette har blitt stadig mer komplekst å håndtere i den nye hybridhverdagen der mange benytter hjemmekontor, sier Furulund.

Han mener at det krever mer av ledere.

– Det viktigste lederen kan gjøre for å unngå at flere av sine medarbeidere blir utbrent, er å prate med dem. Det handler om å skape et tillitsforhold der man kan stole på hverandre – så ta noen flere samtaler, sier Furulund.

Unge kvinner opplever at arbeidsmengden er for stor

Undersøkelsen viser at kvinner i høyere grad enn menn oppgir dårlig ledelse, for stor arbeidsmengde og for lav bemanning som årsak til at de har blitt utbrent. Størst forskjell er det på opplevd arbeidsbelastning, der nesten ti prosentpoeng flere kvinner enn menn oppgir dette som årsak

– Mange tenker kanskje at det viser svakhet og frykter at det kan hindre karriereutviklingen hvis de sier fra om at det er for mye. Vi ser at rammer, forventinger og tydelighet er særlig viktig her. Som leder bør du snakke med dine ansatte om hva som er godt nok, og om det for eksempel forventes at de også skal gjøre andres arbeidsoppgaver. Dette kan oppnås ved å sette konkrete mål og utviklingsmål for stillingen, sier Furulund.

Undersøkelsen som er gjennomført i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederland og Sveits, viser at Finland og Danmark er landene med høyest andel unge utbrente. Sveitserne opplever dette i minst grad.