– Vi jobber for å få til sameksistens med fiskeflåten. Det betyr at vi sender ut detaljerte varsler for ulike perioder og ulike områder, i stedet for å båndlegge hele området der øvelsen skal foregå. Det sier prosjektleder ved Andøya Space, Fredrik Pedersen, til Kyst og Fjord.

– Meldingene blir kompliserte, med mange koordinasjoner til ulike tider. Poenget er å være til minst mulig hinder for fiskeflåten, sier han.

– Vår oppfordring er at folk må følge med, enten via Barentswatch.no eller Andøyaspace.no.

Øver på missilvern

Forsvaret, Andøya Space og hele 13 nasjoner er deltakere på den maritime øvelsen i neste uke, som starter mandag 8. mai og avsluttes fredag den 12. «Formidable Shield 23» handler om missilvern, og ifølge en pressemelding fra forsvaret er målet å forbedre alliert evne til å samvirke i et integrert luft- og missilforsvar-konsept.

Andøy og Hebridene

Første del av øvelsen foregår utenfor Andøya, hvor 13 nasjoner skal trene sammen. Etter en uke flytter øvelsen seg til Hebridene utenfor Skottland.

– Formidable Shield 23 er en viktig øvelse for Forsvaret og Marinen.  Den gir oss muligheten til å øve innenfor høyaktuelle områder som luft- og missilvern sammen med våre allierte. Sømløst samarbeid med NATO er en viktig del av vårt forsvarskonsept, og under denne øvelsen kan vi virkelig utfordre oss selv med krevende scenarioer og avansert integrasjon, sier sier flaggkommandør Trond Gimmingsrud, som er sjef for marinen.

– Norge stiller som vertsnasjon sammen med Storbritannia. Det er positivt fordi vi får trent oss på å ta imot større allierte styrker, samtidig som allierte blir bedre kjent med å operere i våre nærområder.

Luft- og missilforsvar på tvers av forsvarsgrener og nasjoner stiller høye krav til trening for å utnytte kapasiteten på en best mulig måte. Øvelsen «Formidable Shield» er en lenge og godt planlagt øvelse som gjennomføres i et trygt og kontrollert miljø på Andøya Space Defense sitt skyteområde.