Selv var hovedpersonen svært overrasket over overrekkelsen.

– Jeg blir rørt, tatt på senga og litt stolt. Jeg er glad for at jeg får medaljen, men ingen får til noe som helst uten andre. Denne medaljen deler jeg med Rock Mot Rus og Teaterklubben på Dverberg, sier Spjelkavik til VOL.

Kongens fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

Ordfører Knut Nordmo, som overrakte medaljen til Spjelkavik, og sågar festet den på ham, ramset opp en rekke av ildsjelen og kulturpersonlighetens mange bravader og meritter i både lokalsamfunnet, Vesterålen og Nord-Norge. Han trakk særlig frem Spjelkaviks menneskelige sider.

– Svein er en som har et overvåkent blikk for våre ungdommer som faller litt utenfor, han har et skarpt blikk for det. Han har en fantastisk evne til å se ungdom og voksne, og også verdsette. Nå Svein er det din tur til å bli sett og bli verdsatt på ordentlig, sa Nordmo, til stor jubel fra publikum.