En stolt bobileier sammen med motivlakkerer Torgeir Larsen. Foto: Silje Helene Nilsen

- Jeg kan ikke se på det, jeg får sånn gåsehud, sier Reidar Olsen fra Maurnes og gliser. Han står ved siden av bobilen han kjøpte i fjor sommer. Den er ikke som alle andre bobiler, og har fått en noe spesiell front. Det har motivlakkerer Torgeir Larsen fra Blokken sørget for.

På panseret ruver Vågakallen og lofotfjellene. På blikkstille lofothav seiler en fornøyd viking, med en vakker vikingjente ventende på en stein.

- At det skulle bli slik, hadde jeg ikke drømt om. Motiver er ikke uvanlig på bobiler, men jeg har aldri sett noe så fint, sier en stolt bobileier.

Reidar hadde lyst til å gjøre noe annerledes. For vel en måned siden ble han tipset om Torgeir, og tok kontakt med ønske om en viking på panseret.

- Det måtte være en blid viking. Jeg er jo en blid viking selv, sier han.

- Det ble mye finere enn jeg hadde tenkt. Ja, i helsikka, jeg er godt fornøyd.

- Det er jeg også, skyter Torgeir Larsen inn.

- Dette er håndverk, og ikke klistret på, og Reidar er den eneste i hele verden som har det, sier han.

Fra gravemaskin til lakkering

Etter 23 år på en gravemaskin i et grustak ville Torgeir gjøre noe annet. For fem år siden valgte han å satse på sitt tegne-talent og kjøpte seg utstyr til å drive med motivlakkering.

- Jeg hoppet i det og tenkte GSG - går det så går det. Og det har det gjort, i kombinasjon med andre oppdrag innen samme sjanger. Det er ikke til å bli rik av, men så lenge vi kan leve av det, er det veldig fint å kunne livnære seg på hobbyen sin, sier han.

Da SortlandsAvisa møtte Torgeir for to år siden, var han ikke sikker på om dette var noe å leve av. Nå kan han fortelle at markedet er blitt noe større.

- Det er ingen andre i regionen som driver med dette. Du må helt til Østlandet for å finne folk som aktivt holder på med motivlakkering.

Lakker det meste

Torgeir har lakkert mobiltelefoner, datamaskiner, flere bobiler, campingbiler, båter og veggmalerier.

- Det rareste jeg har lakkert må være en t-skjorte hvor kunden ville tegnes som en tiger. Og baksiden av min egen campingvogn. Hele bakenden er dekket med ting jeg har tenkt og drømt, blant annet et selvportrett av meg selv som gud i himmelen, forteller han.

Redskapet hans er en «airbrush», en liten penn som bruker trykkluft til å påføre lakken. Samme redskaper brukes som sminke-teknikk og skaper et naturtro utseende.

- Spesielt brukes det i bryllupsammenheng. Jeg har utstyr for å gjøre det, og kunne kanskje samarbeidet med en salong, sier han.

Møysalen og Ræka nest ut

På den nye panseret til Reidar har Torgeir lagt ned mellom 40 og 50 timer med arbeid. Reidar er så fornøyd med resultatet at nå vil han også dekorere sidene på bobilen. Møysalen på en side, Ræka på andre siden, og vikingene skal selvsagt være med.

- Det er litt spesielt, men hvorfor skal alt være A4?, sier Torgeir.

- Jeg håper det vekker litt oppmerksomhet når vi kjører rundt. Det vet jeg forresten at det kommer til å gjøre. Til sommeren skal det ikke være tvil om at det er norske vikinger på tur i Sverige, sier Reidar fornøyd.