Sortland eldreråd mener at Sortland legekontor har praktisert ulovlig innkreving av gebyr for SMS-tjenester fra pasientene. Nå lover Sortland kommune at de skal ta regningen.

Nestleder Alf Natland i eldrerådet sier til Vesterålen Online at Sortland eldreråd har tatt opp saken med Sortland for over en måned siden. Tirsdag var samme saken i riksmedia, der også andre kommuner beskyldes for å ta ulovlige gebyrer.

– Helfo og Helsedirektoratet har presisert at dette ikke er tillat overfor alle landets fastleger i 2016. Forbrukerrådet og pasientombud har tatt opp dette med kommunene etter klager fra pasienter. Likevel fortsetter dette i enkelte kommuner, deriblant Sortland. Enkelte kommuner har satt ut timebestillingen til HelseRespons, som ikke skal bety noe i denne sammenhengen, sier nestleder Alt Natland i en e-post til VOL.

Blir kostbart

– Det kan synes smått kanskje at det kreves et lite gebyr for SMS, men for storbrukere av legetjenesten kan dette fort bli en del kroner sammen med alle andre utgifter dårlig helse kan påføre. Eldre og funksjonshemmede rammes gjerne mest av slike gebyrer. Sortland eldreråd ser gjerne at denne saken belyses offentlig slik at det kan gis et bidrag til at praksisen blir justert, sier Natland.

Kommunen tar regninga

Avdelingsleder for legekontorene på Sortland, Ester Holand, sier i en kommentar til Vesterålen Online at Sortland kommune har besluttet å ta regninga for SMS-kostandene selv.

Hun opplyser at utgifter som pasienter ved de to legekontorene har til SMS-meldinger i sin kommunikasjon med legekontoret, vil bli dekket av Sortland kommune.

– Sortland kommune betaler dette selv fra og med 22. juni, som de andre kommunene i Vesterålen, sier avdelingsleder Ester Holand til VOL. Ordningen har hele tiden vært frivillig, men nå blir tjenesten gratis for brukerne.

Spørsmål til rådmannen

Eldrerådet i Sortland tok opp saken i en henvendelse til rådmannen i Sortland kommune i slutten av mai i år. Der hevdet eldrerådet at Sortland legekontor praktiserer ulovlig innkreving av gebyr for SMS-tjenester.

– Sortland eldreråd er kjent med at Sortland legekontor praktiserer innkreving av gebyr for SMS-tjenester i forbindelse med timebestilling. Dette ble forbudt fra 1. januar 2016. Helfo og Helsedirektoratet presiserte dette overfor alle landets fastleger i informasjonsbrev av 7. og 14. mars 2016.

Ikke tillatt med gebyr

Reglene sier i følge eldrerådet at legen ikke har lov å finansiere administrative systemer og rutiner som for eksempel betalingskortautomater og SMS-tjenester gjennom gebyr fra pasientene. Legene kan ikke ta betalt fra pasientene utover definerte egenandelstakster. Sortland eldreråd besluttet i møte 29.05.18 å be rådmannen ta opp denne saken og se til at dette forholdet bringes i tråd med regelverket, hvilket herved gjøres, skrev eldrerådet i et brev til rådmannen i Sortland den 30. mai 2018.

Etter at Sortland kommune nå har besluttet å betale SMS-kostnadene selv, vil det bli litt billigere for både eldre og funksjonshemmede å være pasient i kommunen.