De arrangerer den 5. september en kickoff-konferanse for prosjektet. Det er 120 deltakerplasser på konferansen, og påmeldingsfristen er den 15. august.

Målet med prosjektet er å få på plass gode modeller for samarbeid mellom barnevernet og alle de kommunale aktørene som har kontakt med barn. Arrangørene ønsker å invitere alle som til daglig arbeider med barn og unge til å delta på konferansen.

- Både skolene, barnehagene, politiet, BUP og mange flere, jobber hver dag med å gjøre oppveksten til barn bedre. Vi ønsker å invitere alle som har kontakt med barn til konferansen slik at vi kan forbedre samspillet i omsorgstilbudet til barn i kommunen forteller, Eirik Strand, kommunalsjef for oppvekst i Sortland kommune.

Brukerne vil selv komme med innspill

I sammenheng med konferansen har de allerede hentet inn flere samarbeidspartnere til å arrangere. De har blant annet fått inn flere som er engasjert i prosjektet "forandringsfabrikken" som har direkte kontakt med barn og unge som bruker tjenester fra barnevernet, psykiatrien og skoleverket.

- Hovedpoenget er å la brukerne selv evaluere hva som fungerer, og hva som ikke fungerer i tilbudet disse institusjonene har, forteller Grethe Andreassen som er leder for prosjektet.

Klare for driftfasen

Vesterålen barnevern har møtt visse utfordringer i oppstartsfasen over de siste to årene, de er nå klare for å sette igang med å fungere i driftsfasen, og denne konferansen er med på å markere dette. Det vanskeligste punktet i oppstarten har vært å avklare behovet de forskjellige vesterålskommunene har.

Samarbeid er nødvendig for å gjøre tidligere tiltak

- Alle kommunene er radikalt forskjellig bygd opp med mange forskjellige institusjoner som har kontakt med barn, dette har vært vanskelig for Vesterålen barnevern å forholde seg til, sier Andreassen.

Strand utfyller:

- Dersom alle disse institusjonene blir flinkere på å samarbeide, vil vi tidligere kunne få fanget opp barn i utfordrende oppvekstsituasjoner. Dette vil gjøre det mer effektivt å sette inn preventive tiltak overfor barnet, slik at man kan unngå mer alvorlige tiltak som omsorgsovertakelse overfor foreldrene.