Byplanen for Sortland er på plass. Nå står kommunens arealplanen for tur, som skal si noe om arealbruken i hele kommunen.

Kommuneplanleggerne i Sortland kommune har jobbet med planen siden 2014, det har vært holdt folkemøter i alle bygdene og innspillene har vært mange. Alle innspill er vurdert, og administrasjonen nærmer seg nå ferdig med sitt planforslag.

Fredag presenterte de planen for formannskapet i Sortland.

Ikke nye industriområder

- Tidligere har Sortland hatt flere ulike arealplaner, både for kyst- og spredbygde områder. Nå slås alle planer sammen til én, sa kommuneplanlegger Rune Kvannli i møtet.

Når det kommer til industri vil planen, slik den nå foreligger, legge til rette for utvidelse av industriområdet på Holmen, hvor Holmøy-konsernet nå bygger sitt nye anlegg.

- Vi vil ikke legge til rette for ytterlige større arealer til industri. Det betyr at Jektbogen/Verholmen ikke blir tatt inn, fordi vi ser det som urealistisk at det blir utviklet i planperioden, sa Kvannli.

Vern av Jennestad handselssted

Flere bygningsmiljø i Sigerfjord vil bli avsatt til vern i planen, det vil også Jennestad Brygge og Jennestad Hovedgård.

Det vil i planen bli åpnet for spredt boligbygging i områder tilknyttet tettsteder. Det settes av arealer på blant annet Frøskeland, Holmstad, Jennestad, Maurnes og Hognfjord. Samtidig legges det et sterkt vern på de beste landbruksarealene og sammenhengende jordbruksområder.

Planen ble lagt fram som en orienteringssak for politikerne, som nå skal partibehandle saken. Debatten og politikernes eventuelle endringsforslag kommer når planen skal opp i formannskapet 12. mai.

Planen skal nå ut på offentlig ettersyn.