Onsdag ble det skrevet et nytt avsnitt i sagaen om hemsen på Hauan. Ifølge fagfolket hos Fylkesmannen var det aldri nødvendig for Kolbjørn Hoseth Larssen og Trude Iversen å søke om dispensasjon fra reguleringsplanen for å bygge på boligen sin.

Saken har gått fram og tilbake mellom skrivebord og møterom siden den første byggesøknaden ble sendt til kommunen i april 2016. Fylkesmannen har hatt saken på bordet ved flere tilfeller og de folkevalgte i Hadsel har knapt lagt fra seg sakspapirene det siste halvannet året. Det har blant annet blitt satt opp to ekstraordinære formannskapsmøter.

Ber kontrollutvalget granske saken

Gabrielsen vil nå be kommunens kontrollutvalg se nærmere på saken.

– Jeg vil blant annet be dem granske politikernes rolle. Her har politikerne overstyrt fagfolket i det som i utgangspunktet er en helt enkel byggesak, med tydelige regler for hva som er riktig. Politisk skjønn hører ikke hjemme i denne typen saker, mener han.

Gruppelederen for FrP har vanskelig for å forstå at saken så langt har pågått i halvannet år.

– Det er helt ufattelig at det er brukt så mye tid, penger og ressurser på dette. Det har kostet noen timer hos administrasjonen vår, for å si det sånn. Tenk også på alle timene som er brukt av folkevalgte, til møter og lesing av sakspapirer. Tid som kunne blitt brukt mye mer fornuftig, sier han.

– Klarer ikke innrømme feil

Derfor mener Gabrielsen altså at dette er en sak for kommunens eget kontrollorgan.

– Jeg vil oppfordre dem til å gå bredt ut for å se på saksgangen helt fra en første søknaden kom inn. Hvem som har ført oss opp i denne situasjonen. Jeg mener det ikke er tvil om at Hadsels omdømme er svekket etter denne saken, folk utenfra lurer jo på hva kommunen holder på med, hevder Gabrielsen.

– Hvordan havnet kommunen i denne situasjonen?

– Jeg skal ikke spekulere i årsaken til at posisjonen innledningsvis valgte å se bort fra rådmannens faglige råd. Men for meg er det tydelig at dette har blitt en prestisjesak for den politiske ledelsen i kommunen.

– Hva mener du?

– Når det først ble gjort feil, har ikke posisjonen klart å stoppe opp, høre på fornuft og innrømme de feiltrinnene som har blitt tatt. I stedet har man valgt å kjøre på i samme retning, sier Frp-mannen.

Torsdag morgen var han allerede i ferd med å fullføre en formell henvendelse til kontrollutvalget, som for øvrig ledes av Gabrielsens partifelle Anders Samuelsen.

– Så er det selvsagt opp til kontrollutvalget selv å vurdere om de vil ta oppfordringen til følge, sier han.

– Ikke lurt å kommentere nå

Varaordfører Kurt Jenssen (Sp) svarer følgende da vi ber om et tilsvar.

– Jeg tenker at om dette blir sendt til kontrollutvalget, så er det lurt å ikke kommentere det på nåværende tidspunkt. De får behandle det uten at vi skal legge oss i det, sier han og legger til;

– Når det gjelder uttalelsen fra Fylkesmannen, så registrerer vi at Fylkesmannen har en annen oppfatning enn oss og det må vi ta til etterretning.