Det siste året har fylkesrådet i Nordland fremhevet med en viss stolthet at de jobber godt opp mot regjeringa for å få realisert havvindutbygging på Helgeland. I en pressemelding i vår uttalte Fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide og fylkesråd Haukland at det er viktig at Nordland er med «i kampen om å få bygge ut havvind».

Men er dette en kamp nordlendinger flest stiller seg bak?

Helgeland har i dag et betydelig kraftoverskudd, og det vil reelt sett ikke være behov for kraftutbygging i dette området på svært lang tid. Olje og gassklynge Helgeland og Aker Solutions har flere ganger vist til det er behov for hele 9,5 TWh - 13,5 TWh ny kraftutbygging på Helgeland innen 2030. Hverken NVE eller Helgeland kraft går god for tallene. Med tanke på at dette tilsvarer kraftbehovet til mer enn 500 000 husstander (nærmere 20 ganger det som finnes av husstander på Helgeland per i dag), virker det som et nokså urealistisk anslag.

Faktum er at en utbygging av havvind forutsetter at Helgeland får samme strømpris som i sørlige deler av Norge. Hva de økte strømprisene vil bety for industrifylket Nordland, er det ingen som ønsker å svare på.

En utbygging vil også komme i betydelig konflikt med fiskeri og biologisk mangfold. Ifølge strategisk konsekvensutredning, er dette er av de mest konfliktfylte områdene i Norge. Dette ser heller ikke ut til å gjøre videre inntrykk på fylkesrådet, som i sin politiske plattform slår fast at bærekraftsmålene skal ligge til grunn for all politikk.

Vi i Rødt synes dette hastverket for å bygge ut havvind i et av de viktigste fiskeri- og industrifylkene i Norge er merkelig. For det er hverken miljøriktig, klimavennlig eller samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge ut vindkraft til havs. Spesielt ikke når det går på bekostning klimavennlig og lønnsom høsting av sjømat, og i verste fall kan komme til å slå beina under den kraftforedlende industrien.

I sum vil den norske målsettingen om utbygging av 30 GW vindkraft til havs utgjøre det kanskje aller største naturinngrepet i Norge noensinne, til en kostnad som nå ser ut til å bli minst 1500 milliarder kr - tilsvarende et helt statsbudsjett. Om de planlagte utbyggingene blir gjennomført vil det være snakk om en historisk kanalisering av midler fra fellesskapet til private investorer.

I Rødt mener vi at det er på tide å stoppe opp og skaffe tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene, både på kort og lang sikt. Dette må skje før utarbeidelse av konsekvensutredninger, og før konsesjoner tildeles. Dessverre er det hallelujastemningen som dominerer det offentlige ordskiftet, også blant det som skal være Nordlands fremste folkevalgte i fylkestinget. Kritiske spørsmål møtes stort sett med et skuldertrekk, overdrevne prognoser om kraftmangel (der alle tenkelige prosjekter og kryptoetableringer bakes inn), og forsikringer om at sameksistens er mulig.

I praksis er det svært krevende å drive fiskeri inne i vindkraftverk til havs. Et fiske i nærheten av vindturbiner fører også med seg en betydelig sikkerhetsrisiko. Områder avsatt til vindkraftverk må anses som beslaglagt når det gjelder fiskeriaktivitet.

Vi spør derfor, hvem sin kamp er det dere kjemper Dahlseng Eide og Haukland?