66 prosent av befolkningen brukte briller i 2005. Nå har tallet økt til 75 prosent, viser målinger TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

– Den kraftige økningen skyldes flere forhold. Ikke minst at befolkningen eldes og at tilgangen til optikere og synsundersøkelser er bedre enn før, sier fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Det er også blitt enklere å få tak i rimelige briller.

– Optikerne selger briller i alle prisklasser. Vi ser også at salget utenfor faghandel øker. Rimeligere briller kan være en av årsakene til at flere skaffer seg lesebriller, sier han.

En medvirkende årsak til at flere trenger briller, kan være økt databruk og at vi tilbringer stadig mer tid foran en skjerm.

Tar synsundersøkelse

Brillebruken øker naturlig nok med alderen, og de fleste opplever synsendringer allerede i løpet av førtiårene.

Ni av ti nordmenn over 60 år bruker synshjelpemidler som briller eller kontaktlinser, viser beregninger gjennomført av Norges Optikerforbund og det internasjonale analyseselskapet Strategy with vision.

De aller fleste tar synsundersøkelse hos optiker før de skaffer seg briller eller linser.

– Antallet optikerforretninger har økt her i landet de siste årene, og den geografiske spredningen er god. Så vi er godt rustet for fremtiden, sier fagsjef Haugo.

I noen land er det overskudd av optikere, men det er ikke tilfelle for Norge.

– Det er rom for flere optikere i Norge hvis vi sammenligner med andre europeiske land. Noen steder, som i Frankrike, utdannes det for mange optikere. I Norge og Skandinavia er situasjonen en helt annen. Optikere kan få seg trygg jobb over hele landet, sier Mark Mackenzie i Strategy with vision.

Norske optikerforretninger omsatte i fjor for fire milliarder kroner. I gjennomsnitt brukte hver av oss som benytter synshjelpemidler rundt 1600 kroner på dette, ifølge Mackenzie.

Mange linsebrukere

Rundt 9000 nordmenn fikk foretatt operasjon for å korrigere synsfeill i 2011, ifølge en presentasjon Strategy with vision gjorde på landsmøtet til Norges Optikerforbund nylig.

Sammenlignet med andre land har Norge en svært høy andel kontaktlinsebrukere.

Kun ni prosent av befolkningen benytter ferdigbriller. I land som Tyskland utgjør nå ferdigbriller halvparten av brillesalget.

– Det er fornuftig at de aller fleste i Norge skaffer seg individuelt tilpassede briller. Vi ser nytten av ferdigriller som ekstrabriller og enkle lesebriller, men de flest som trenger synshjelpemidler har bedre nytte av individuell tilpassing, sier Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.