En mann i 20-åra fra Sortland er av Vesterålen tingrett dømt til ubetinget fengsel i 90 dager for grov vold. Volden var mot en annen mann tidlig i 30-åra. Hendelsen fant sted under en julefest på et bygdehus i Sortland kommune, i romjula i fjor.

De to mennene hadde kommet i prat, og kjente hverandre fra før. Etter hvert oppstod det amper stemning mellom dem. De gikk ut av bygdehuset og det oppstod knuffing. En tredje person kom i mellom, og de to hovedpersonene begynte å dytte.

Ifølge dommen var det den eldste av dem som først slo mot den yngste. Sistnevnte svarte da med å ta motparten i et fast grep og slå gjentatte ganger mot hode og ansikt. "Fornærmede mistet til slutt bevisstheten som følge av grepet og slagene mot hodet", skriver retten i dommen.

Tiltalte skal ifølge dommen ha fortsatt å slå mens fornærmede lå avsvimt på bakken, uten mulighet til å forsvare seg. Og holdt ikke opp med å slå før en kvinne kom bort til dem og dro ham bort.

Mannen i 30-åra lå da på bakken og måtte ha hjelp for å komme seg bort. Han ble kjørt til sykehus og lå ett døgn til observasjon, med flere nesebensbrudd og kraftig hjernerystelse.

Fornærmede hadde i retten selv ingen erindring av hendelsen, men flere vitner forklarte seg om hendelsen. Tiltalte forklarte seg også om episoden, men anførte i retten at volden var et svar på provokasjon og at han handlet i nødverge.

Retten avviser dette, og mener lovens bestemmelser om "forutgående provokasjon" ikke får anvendelse - fordi tiltaltes gjentatte slag medførte en legemsbeskadigelse.

- Tiltalte fikk etter kort tid kontroll over fornærmede. Han var fornærmede fysisk overlegen, og var ikke på noe tidspunkt i fare. Han var ikke utsatt for et angrep slik at voldsutøvelsen kan forsvares. Volden vurderes som massiv, og tiltalte burde ha forstått at den kunne påføre skade, skriver retten.

Og mener at det er en skjerpende omstendighet at tiltalte fortsatte å slå etter at motparten lå bevisstløs på bakken, ute av stand til å forsvare seg.

Retten velger også å skjerpe straffen i forhold til aktors påstand: Aktor Hanne Strand ba om 60 dagers fengsel, men retten viser til at straffenivået for vold er skjerpet de senere åra. Dommer Hans Edvard Roll, samt meddommerne Anne-Sofie Rask og Øyvind Ridola Johnsen, mener 90 dager fengsel er en passende straff. Tiltalte må også betale 3000 kroner i saksomkostninger.