I kommunestyremøtet i Hadsel før påske, diskuterte politikerne hvorvidt minnesmerket over falne og veteranen skulle flyttes til parken utenfor rådhuset.

Et enstemmig kommunestyre bestemte at steinen skal stå der den gjør.

I debatten som ble kringkastet på nett-TV ble det blant annet sagt at det på andre siden av veien, på den gamle kirkegården på Tajorda, ligger falne soldater fra den andre siden.

Stemmer det?

Krigsårene 1940-45 farte ille med stedet Flatset. Tyskerne bygget et stort festningsanlegg på stedet; «Festning Flatset». Det var ferdig bygd i juni 1941. Fire store 105 mm feltkanoner, med en rekkevidde på 11 kilometer ble montert i 1944. Det ble rapportert om uanmeldte øvelser, hvor man sendte granater over til Vik. Folk flyktet, og slapp utrolig nok fra det uten at noen kom til skade.

Minelagt

Rundt festningsanlegget var det minelagt. Ved krigens slutt ble mengder med miner samlet sammen. Et uhell førte til en kraftig eksplosjon, den 25. mai 1945. 11 tyske soldater mistet livet.

De omkomne ble begravet på Tajorda, men ble i likhet med andre falne tyske soldater, senere flytte til Krigskirkegården i Botn, sør for Bodø.

Hele historien om ulykken på Flatset kan du lese her.