Rødskolen i Melbu ligger i Hadsel kommune og er en hallskole fra 1963, tegnet av arkitekt Einar Karstad. Skolens midtpunkt er en stor aula som går gjennom to etasjer, med klasserom og kontorer rundt. Aulaen er utsmykket med store veggmalerier laget av kunstneren Harald Peterssen, som selv var fra nærområdet. I tillegg er mange av de opprinnelige detaljene bevart, som fargesetting, gulvbelegg, dørhåndtak og lamper.

Fortidsminneforeningen mener at Rødskolen har høy regional verdi og bør bevares  og setter dermed skole bygget på sin rødliste.

Målet med listen er å støtte vernearbeidet som foregår rundt i landet, og synliggjøre viktige bygninger og anlegg som kan gå tapt. Den mest profilerte bygningen på listen er Y-blokka i Regjeringskvartalet.

– Både Rødskolen og Y-blokka tilhører etterkrigstiden, og denne periodens kulturminner lever for tiden farlig. Mange opplever dem ikke som gamle nok til å ha historisk verdi. Heldigvis finnes det noen lyspunkter. I Kristiansand klarte ildsjeler å redde Agder teater fra riving, etter i herdig innsats. Forhåpentligvis vil det samme skje i Hadsel kommune, slik at Rødskolen kan bli en ressurs for Melbu i fremtiden, heter det i en uttalelse fra Fortidsminneforeningen.

Les også: 350.000 til bevaring

Uenig med Fylket

Foreningen er også uenige med fylkeskommunen på noen sentrale punkter.

– Dette gjelder særlig forholdet mellom bygningen og kunsten. Mens fylkeskommunen vurderer dette som to separate elementer, mener foreningen at man må se dem som en helhet. Kombinasjonen av den tidstypiske hallskolen og integrert kunst av høy kvalitet gjør Rødskolen unik og bevaringsverdig. Bygningen anses dermed som et betydningsfullt kulturminne for både Nordland fylke og Nord-Norge som landsdel, heter det i uttalelsen.

Foreningen mener dessuten det kan være grunnlag for fredning av Rødskolen. Nordland fylkeskommune skriver i sin uttalelse at de må «vurdere et potensielt fredningsobjekt opp mot Riksantikvarens «Fredningsstrategi mot 2020 for kulturminneforvaltningen». I denne er det 10 prioriterte tema. Skolebygg fra etterkrigstiden er ikke et av disse».

– Foreningen påpeker derimot at skolebygg er fremhevet i fredningsstrategien, under punktet «Felleskap og demokrati», og at «Rødskolen vil kunne fylle et tomrom i bevaringsplaner for skoleanlegg på landsnivå og for Nordland fylke».

Les også: - Vandalisme å rive rødskolen

Rives i 2016

Planen er at bygget skal rives i 2016. Et nytt skolebygg står da ferdig på Melbu og det har blitt vurdert for kostbart å flytte kunstverket eller å sette i stand bygget for å bevare kunstverket.

Det har vært stort engasjement for å bevare verket på Melbu.

Det er nå samlet inn over 300 underskrifter, slik at saken må diskuteres på nytt i kommunestyret. I tillegg har flere fagfolk tatt til orde for bevaring, deriblant kunsthistorieprofessor Gunnar Danbolt, som mener utsmykningen har nasjonal verdi. Han har påpekt at sammenstillingen av figurativt og non-figurativt er sjelden og viser de kunstneriske brytningene i perioden. Også Vegard Lie, byantikvar i Fredrikstad og tidligere avdelingsleder i Museum Nord, har fremhevet skolens kvaliteter. Motstanderne av riving mener bygningen kan gjenbrukes til mange slags formål, og at man bør la den stå for å undersøke slike muligheter.

Planen er at maleriet skal avfotograferes og være en del av utsmykningen i det nye skolebygget. Tilhengere av bevaring av verket mener dette ikke er godt nok.

Les også: Rødskolen blir revet